Sunnuntaina 16.12. käytiin hieno ja vaiherikas Split45 Champ -keilakilpailun finaali.

Finaalipaikkojen metsästäminen alkoi 29.10. ja 37:n karsintaerän jälkeen finalistit olivat selvillä. Tyypilliseen tapaan hieman hiljaisen alun jälkeen tahti kiihtyi loppua kohti. Yhteensä kilpailuun saatiin 198 suoritusta 22:sta eri seurasta ja yhdeksästä eri keilailuliitosta. Tämä ylitti järjestäjän odotukset. Parhaalla viikolla suorituksia tuli 11:ssä kilpailuerässä peräti 70. 4-rataiseen keilahalliin tämä on erittäin suuri määrä, kun muistetaan vielä, että sunnuntaina halli on kiinni.

Olosuhde osoittautui isoon kilpailuun juuri sopivaksi. Lähes jokainen keilaaja tasosta huolimatta sai isojakin sarjoja. Toisaalta myös korkeammalla keskiarvolla pelaaville olosuhde saattoi räpsäyttää kynsille juuri kun kuvitteli että finaalitulos on hallussa. Tämä saikin aikaan ilahduttavan paljon myös kauempaa tulevia uusijoita, joka lämmittää erityisesti järjestäjän mieltä. Karsinnan ylivoimaisesti parhaan tuloksen teki Kokkolan CPS:n Mikael Tuomisalo keilaten huikeat 1456/6sarjaa (keskiarvo n.243). Saamani tiedon mukaan näin kovaa tulosta ei ole Haapajärvellä nähty pitkään aikaan. Finaalirajaksi muodostui 1329 ja ennen kilpailun alkua ennustettu neljän parhaan raja piti melko hyvin kutinsa ollen 1363. Viimeisistä finaalipaikoista käytiin kovaa kisaa.  Suuren suoritusmäärän myötä tuloslista eli rajusti kahden viimeisen viikon aikana. Osa pettyi, osa sai haluamansa. Tämähän on se urheilun katkeransuloinen suola.

Karsijoita kävi siis erittäin laajalta alueelta ja myös finaalissa oli edustettuna 9 eri seuraa. Finaalin I-vaiheessa karsinnassa sijoille 5-12 sijoittuneet ja turbon kaksi parasta keilasivat 5 sarjaa AM. Näistä neljä parasta selvisivät finaalin II-vaiheeseen. Tulevan mestarin matka oli vaarassa katketa jo tässä vaiheessa. Kokkolan CPS:n Simon Tissarinen selvisi nimittäin viimeisenä neljän joukkoon vain kolmen pisteen erolla viidenneksi sijoittuneeseen Ice-Bowlingin Panu Varikseen. Panulle tämä oli ”kasvattava paikka”, sillä pelin ratkaisi viimeisen sarjan kymppiruutuun tullut reikä. I-vaiheessa parhaiten ja tasaisimmin keilasi OPS:n Masa Ruonala 1090. I-vaiheesta jatkoon myös NiKs:n Tero Koivisto, Agentsin Harri Holappa ja Simon Tissarinen.

II-vaiheessa pisteet nollattiin ja mukaan tulivat karsinnan neljä parasta: Mikael Tuomisalo CPS Kokkola, Tomi Fors KBC Kalajoki, Joni Autio HaKe Haapajärvi sekä Niina Koutonen StarBo Ylivieska. Keilattiin 6 sarjaa AM ja jälleen neljä parasta jatkoon. Jo varhaisessa vaiheessa kävi selväksi, että päivä ei tule olemaan ehkä hienoisena suosikkina kisaan lähteneen Mikael Tuomisalon. Pakka ei tippunut karsinnan malliin ja tämä pakotti muutoksiin jotka eivät nekään tuottaneet toivottua tulosta. II-vaiheessa Simon Tissarinen sai entistä paremmin juonesta kiinni ja oli II-vaiheessa ylivoimainen keilaten hienosti 1371 (keskiarvo n.228). Viimeinen Round Robin -paikka ratkesi jälleen katkeralla tavalla. Tomi Forsille isot reiät kahteen viimeiseen ruutuun, ja jo taskussa ollut Round Robin paikka livahtikin Harri Holapalle.

II-vaiheen pisteet jäivät pohjalle siirryttäessä neljän pelaajan Round Robiniin (jokainen jokaista vastaan 1 sarja, voitosta 30 bonuspistettä). Vaikutti siltä että Tissarista on mahdotonta saada kiinni, sillä eroa seuraavaan oli peräti 74 pistettä. Nivalan Tero Koivisto ei koko päivän aikana taululle vilkuillut, vaan keskittyi tiukasti ruutu kerrallaan. Ehkä juuri tästä johtuen hän ei ollut luovuttanut, vaan kuroi sarja sarjalta eroa umpeen. Round Robinin luonteen mukaisesti bonuspisteet ratkaisivat kuitenkin turnauksen Simon Tissarisen eduksi. Viimeisissä ottelupareissa Tissarinen voitti niukasti Holapan ja samaan aikaan Autio nipisti hyvällä pelillä bonuspisteet Koivistolta. Katsomon ja keilaratojen puolella juhlittiin jo Koiviston voittoa, mutta kilpailun johtajan excel oli eri mieltä eroa jääden viisi pistettä Tissarisen hyväksi.

Split45:n puolesta suuret kiitokset kilpailijoille, katsojille sekä keilahalliyhtiön puuhamiehille avusta! Split45 Champista on tarkoitus tehdä vuosittainen isompi kilpailu, jonka kiertopalkinto tulee olemaan jatkossakin haluttua tavaraa. Yli odotusten onnistuneen ensimmäisen vuoden myötä perinnettä on mukava jatkaa tulevina vuosina.

Loppuvuosi heitetään epävirallisesti sikaa (kuka tahansa voi osallistua, lisenssiä ei tarvita) ja HaKe aloittaa oman erikoiskilpailunsa alkuvuodesta.

Kuva: Timo Vesterinen

4 parasta. Vasemmalta Harri Holappa (4.), Simon Tissarinen (1.),  Tero Koivisto (2.) ja Joni Autio (3.).