Kaksi vuotta olen odottanut, mitä tapahtuu koronan jälkeen. Ainakaan en olisi halunnut, että koronauutiset vaihtuvat niihin, joita otsikot nyt huutavat. Mutta tässä kirjoituksessa on turha lähettää lämpimiä terveisiä Ukrainaan. Ne tuskin menevät perille, saatikka auttavat ketään. Vieläkin epätodennäköisempää on, että mr. Putin tulee järkiinsä luettuaan tämän.

Omalta osaltani voin kuitenkin jakaa, mitä tapahtuu koronan jälkeen. Tätä ei saisi sanoa ääneen, mutta olisin niin kovasti toivonut, että minuun iskenyt korona olisi ollut pahempi tauti. Pari päivää kuivaa yskää, ja yhtenä päivänä vähän kuumetta. Tämä ei kuulosta taudilta, jonka takia minä ja tuhannet muut yrittäjät olemme kärsineet kaksi vuotta. Tämä ei kuulosta taudilta, jonka takia lukuisia yrityksiä menee konkurssiin. Treenisykkeet ovat sentään olleet viikon koholla, kai se sitten vakava tauti on.

Ymmärrän, että joillekin tauti on ollut vakavampi, ja heitä on ollut pakko suojella. Ymmärrän myös sen, että nykyinen, minutkin valloittanut tauti, on paljon lievempi variantti kuin alkuperäinen. En ymmärrä sitä, että muista kuin lääketieteellisistä syistä rokottamattomien vuoksi sairaalat ovat olleet täynnä, rajoitukset ankarat, ja seuraukset etenkin pienille yrityksille dramaattiset. Ehkä en vain ymmärrä kaikkea.

Ja kun korostan pienten yritysten vaikeuksia, en puhu pelkästään omasta näkökulmastani. Oletteko panneet merkille, että ravintolarajoitukset ovat koskeneet jo pitkään kaikkia muita, paitsi liikenneasemia. Periaatteessa minulla ei ole mitään isoja liikenneasemia vastaan, käytän niitä itsekin pidemmillä matkoilla. Mutta kun jättimäisen ketjun aakkosasema saa toimia ilman rajoituksia, samalla kun vieressä toimiva pienyrittäjä joutuu pitämään ovensa kiinni, tai myymään pelkästään styroksipaketissa, on tilanne enemmän kuin epäreilu. Arvatkaa kumman edunsaajissa istuu valtakunnan päättäviä henkilöitä?

Puhumattakaan siitä, että iso valtakunnallinen ravintola-alan ketju on ystävällisesti tarjoutunut ostamaan ravintolarajoitusten vuoksi nurin menneitä yrityksiä. Arvatkaapa onko ostavan jättiyrityksen hallituksessa yhteyksiä valtakunnan istuvaan hallitukseen?

Vaikka vieläkin synkemmät uutiset ovat vallanneet median, näyttää korona vaikuttavan yhä ihmisten käyttäytymiseen. Kilpakeilaajat eivät ole liikkuneet normaaliin tapaan pitkään aikaan. Viikonloput ovat olleet pääsääntöisesti liian rauhallisia keilahallilla. On selvää, että ihmiset ovat yhä varovaisia, etenkin, kun nyt tauti on alkanut jylläämään enemmän myös maakunnissa.

Ehkä nyt alkaisi kuitenkin olla aika palata pikkuhiljaa normaaliin. Olla kotona silloin kun on sairas, ja käyttää palveluja kun on terve. Kokea arkipäivän luksusta käymällä Häggmannilla pullakahvilla. Syödä lounas Sinikalla hyvässä seurassa. Käydä MyPubilla oluella. Käyttää kaikkia paikallisia palveluja, sillä paikallisuus on se, mikä erottaa maalaiskaupungin kaupungista. Vaikka en tunne haapajärvisiä vieläkään kovin hyvin, niin minulle on muodostunut kuva, että omista palveluista ollaan ylpeitä. Näytetään se.