Suurin osa asiakkaistamme ei tiedä, että split on englanninkielinen keilailutermi, joka tarkoittaa reikää. Reikä puolestaan tarkoittaa ensimmäisellä heitolla jäänyttä keilakuviota, jossa keila numero yksi on kaatunut, ja kaksi tai usemapi ei-keilareaktion mukaista vierekkäistä keilaa on jäänyt pystyyn. Tämä ei nyt asiaan vihkiytymättömälle selvitä asiaa sen enempää, mutta kahden numeroltaan peräkkäisen keilan jäädessä pystyyn, kysymyksessä on reikä, kunhan keila numero yksi on kaatunut. Kuuluisimpia reikiä ovat ”seiskakymppi” eli kaksi nurkimmaista keilaa, ”kotireikä” eli 3-10, sekä ”stereot” eli kaksi keilaa molemmissa nurkissa (4-7 ja 6-10).

Keilojen 4 ja 5 jäädessä pystyyn kyseessä on siis myös reikä. Suunnitellessani tulevan yritykseni nimeä, nimen Split45  numeroyhdistelmän sekä logon oli tarkoitus kuvastaa kahta minulle rakasta osa-aluetta, jotka olisivat yrityksen kantavia voimia. Keila ja kunto. Keilapallo logon keskellä osuu juuri oikeaan paikkaan, ja kaataa sekä puntin että keilan, molemmat puolet ovat hallussa. Osoite Kauppakatu 45 antoi viimeisen sinetin pohtiessani yritykseni nimeä, vaikka mietin näitä asioita kaukaa Oulusta, enkä Haapajärven paikoista juuri mitään silloin tiennytkään.

Antaessani yritykselleni nimen Split45 (4-5 reikä), en arvannut, että vuonna 2020 joutuisin pitämään eduskunnan päätöksellä yritykseni kiinni kuukaudet numero 4 ja 5. Tämä aiheutti yritykselleni ison reiän. En arvannut, että sen jälkeenkään maailma ei olisi normaali vielä pitkään aikaan, ja lisää reikiä olisi luvassa.

Olen aikaisemmissa kirjoituksissanikin ihmetellyt, miten yllättäviltä tahoilta ja laajalta alueelta olen saanut tukea. En lähde tässä erittelemään tukijoita sen tarkemmin, koska joku kuitenkin unohtuisi. Näinä aikoina kaikki pienikin tuki on korvaamattoman arvokasta. Nämä pienistä ja isommista tuista tulleet virrat ovat mahdollistaneet sen, että yritys on vielä olemassa. Haapajärvellä on mahdollisuus keilata. Nöyrä kiitos siis kaikille, jotka mahdollistavat tämän hienon lajin olemassaolon Haapajärvellä.

Asiaan vihkiytymättömille tiedoksi, että keilojen 4 ja 5 jättämä reikä on kohtuullisen vaikea paikata, mutta mahdollista.

Puhtaita Kaatoja vuonna 2021!