Haapajärven Lämpö Oy Syysturnauksen karsinta on päättynyt, ja etevimmät keilaajat ratkaisevat lopullisen järjestyksen sunnuntain finaalissa.

Kuuden sarjan finaaliraja muodostui ennakoitua alemmas, ollen lopulta 1325. Seniori- ja veteraanipaikoilta selvisi finaaliin vielä tätäkin huokeammalla. Olosuhteen piti olla puoliautomaatti, muttta reunan kuivuus yhdistettynä tiukkaan laminaattiin, ja melko nopeaan muutokseen, muodostivat lopulta monelle keilaajalle yllättävänkin haastavan yhtälön.

Pääsääntöisesti ne keilaajat, jotka uskalsivat asettaa töppösensä riittävän ylös, ja hermo riitti vielä pelin aikana nousta jopa päätä huimaavan ylös, saivat hyvän tuloksen. Ne, joiden usko ei riittänyt nousta tarpeeksi, joutuivat enimmäkseen pettymään tulokseensa. Poikkeuksellisen paljon nähtiinkin 650-700 ensimmäisiä puolikkaita, jotka tuottivat lopulta vain pikkuparin, tai jopa vähemmän.

Senioreiden liitonmestaruusviikot toivat kisaan mukavasti lisäsuorituksia, ja hyvä oli nähdä harvemmin tässä hallissa keilaavien pelitapoja, sillä ne antavat lisää eväitä tulevien kisojen olosuhteita miettiessä. Mainittakoon, että miesten sarjan voiton ratkaisi Arto Saarilampi 288 -sarjalla, kun radalla oli pelattu 9 sarjaa, joten mahdottomaksi ainakaan tuolla kertaa olosuhde ei muokkautunut. Myöskään kahden viimeisen sarjan turbotulokset 501, 501, 488 ja 483 eivät varsinaisesti kieli mahdottomaksi muuttuneesta olosuhteesta. Senioreiden finaalitulokset löydät täältä: Senioreiden liitonmestaruus.

Sitten lisätietoa finalisteista.

Tuomo Saari 1362: Suoraviivaisesti pelaava Tuomo löysi oikean riman karsinnan viimeisenä päivänä. Paikkopeli on tarkkaa, ja myös ykkösheitto puraisee tarpeeksi. Ainoa kysymysmerkki on riittävän aikaiset linjan muutokset, sillä yllätysyllätys, keli muuttuu myös suoraaan pelaaville. Yllätysvalmis!

Heikki Pietikäinen 1362: Siinä ei ole mitään erikoista, että pallokaupat tuovat finaalipaikan. Heikin tapauksessa hieman erikoista on se, että pallon myyminen antoi eväät finaalipaikkaan. Pari viimeistä esiintymistä ovat tuottaneet huipputuloksia, mutta finaalissa on enemmän, ja eri tavalla pelaavaa porukkaa radoilla. Kärkisijoja varten kaatoeväät pitäisi löytää myös isommasta muutoksesta.

Timo Koutonen 1343: Monta ehjää lappua, mutta kaatojonot löytyivät vasta senioreiden liitonmestaruusfinaalissa. Yhtä keilaa enempää jää harvoin pystyyn, ja jos finaalissa, kuten seniorifinaalissa yseistä tulee pääsääntöisesti kymppejä, on vaikeasti voitettavissa.

Ari Isomaa 1341: Pelottavan helposti finaaliin, mutta vaikka taso on selvästi noussut, päivät vaihtelevat jonkin verran. Hyvänä päivänä voi voittaa kenet tahansa. Vain yksi lappu tähän olosuhteeseen, ja finaalin muutos ei tule olemaan samanlainen. Silti vahva ehdokas kärkisijoille.

Tero Kovisto 1340: Keilasi finaalituloksen heti ensimmäisellä viikolla. Totesi silloin olosuhteen olevan niin helppo, että tulos ei tule riittämään finaaliin. Totuus on se, että Tero oli vain niin kovassa kunnossa, että omasta mielestä huonokin suorittaminen oli priimaa moneen muuhun verrattuna. Pidän ihmeenä, mikäli ei löydy kärkikuvioista. Tosin Kemin reissu voi viedä parhaan nälän tekemisestä, ja sitä edes Karvoskylän Keisarin tuloskunto ei kestä.

Teemu Isomaa 1337: Hienosti finaaliin yhdellä lapulla. Karsinnan tavalla poikittain pelaaminen loppuun asti tuskin tuo parasta tulosta pitkässä finaalissa. Eli uusiakin konsteja olisi keksittävä huippumenestykseen. Pystyy kyllä pelaamaan myös riittävän ylhäältä suorempaan, muta tästä ei nyt ole tällä olosuhteella kokemusta.

Antti Isoherranen 1336: ”Eka lapulla tuurilla finaaliin” on Antin oma näkemys asiasta. Karsinnan kaltaista kaatomäärää ei kuitenkaan pelkällä tuurilla voi selittää. Rutiinia tältä kaudelta on vähän, joten tulos voi olla mitä tahansa maan ja taivaan väliltä.

Tomi Fors 1325: Viimeistä sarjaa lukuunottamatta nousujohteinen karsintalappu. Jos olisi osunut yhteen keppiin normaaliin tasoonsa nähden, olisi ollut karsinnan ykkönen. Jos saa finaalissa viimeisenkin kepin tippumaan, voi olla mahdoton pysäytettävä. Omissa papereissani yksi ennakkosuosikeista.

Asko Heikkinen senioripaikka 1285: Olosuhde sopii hyvin. Kaksi seikkaa ratkaisee: 1) löytääkö ajoissa oikean muutoksen, että ysilyönnit kääntyvät kaadoiksi 2) viime aikojen vähäiset sarjamäärät aiheuttavat väkisinkin epävarmuutta myös yleensä vahvaan paikkopeliin, sen täytyy olla kohdallaan huippumenestystä varten.

Antero Erkkilä veteraanipaikka 1310: Kovin vaihtelevia lappuja karsinnassa, mutta kaikissa lapuissa on parhaimmillaan saanut pitkiä kaatojonoja. Pelivire ei ehkä viime näkemillä ole ollut ihan parhaalla tasolla, mutta sen löytäessään on mahdollisuus mihin vaan.

Jarno Aaltokoski turbo 501: Monelle finaaliin menneelle viimeiset sarjat olivat tuskaa, mutta Jarno paransi tuloksiaan loppua kohti kuin sika juoksuaan. Tämä tietää hyvää pitkää finaalia ajatellen. Rutiinia on muihin verrattuna vähän, ja tämä on ainoa seikka, joka nostaa kysymysmerkkejä ilmaan. Edellisen finaalin hyvä tulos, sekä myllättyjen ratojen selvittämispotentiaali nostavat odotukset ihan kärkisijoille saakka.

Sami Hietala turbo 488: Ei oikein saanut pelistä kiinni, ennenkuin oli ihan pakko, eli turbon viimeisessä sarjassa. Suorahkon urtsulinjan vaihtaminen lopussa reaktiiviin ja todella ylhäiseen pelilinjaan, toivat lopulta ratkaisun ainakin siihen lähtöön. Etuna on, että pystyy pelaamaan muita ylempää, mutta kulkeuman kertautuessa karsintaan nähden, siihenkin tarvitaan kontrollia. Aivan potentiaalinen menestyjä, kunhan pitää peliratkaisut selkeinä.

Todella tasainen finaali odotettavissa, ja päivän kunto ratkaisee. Veikataan nyt kuitenkin jotain.

  1. Tero Koivisto
  2. Tuomo Saari
  3. Tomi Fors
  4. Timo Koutonen
  5. Jarno Aaltokoski

Ja jälleen kerran tsemppiä kaikille tasapuolisesti!