Haapajärven Keilaseuran järjestämän HaKe 30v. Juhlaturnauksen finaali keilattiin sunnuntaina 16.2. Split45:ssä.

Karsinta finaalipaikoista aloitettiin 2.1. 66 eri keilaajaa ja 14 seuraa kunnioitti perinteikkään seuran juhlakilpailua osallistumisellaan. Karsinnan aikana käytiin myös seuraottelut Nivalan Keilaajia sekä Ylivieskan Star Bowlersia vastaan. Molemmista oli tuloksena kotivoitto, ja lopullinen paremmuus ratkeaa toisissa osissa vierashalleissa.

Viime vuoden tammikuussa juhlittiin Pasi Kukin täydellistä 300-sarjaa erityisellä lämmöllä, sillä paikkakunnan edellisestä ”trebasta” oli kulunut lähes 17 vuotta. Seuraavaa ei onneksi tarvinut odottaa kuin reilu vuosi, ja sitä seuraavaa vain pari viikkoa. Juhlaturnauksen arvon mukaisesti 300-sarjoja nähtiin nimittäin karsinnan aikana peräti kaksi. Ensimmäisen teki Nivalan Keilaajien Antti Isomaa 30.1. ja toisen Salmi Bowlingin Tero Kivelä 14.2. Täydelliset kahdentoista kaadon sarjat olivat molemmille uran ensimmäiset, joten myös tuuletukset olivat sen mukaisia. Ratkaisevat kaadot ja tuuletukset löytyvät Split45:n facebook-sivulta.

Kilpailun tulostaso nousi muutenkin poikkeuksellisen korkealle. Tulostaso on tietysti aina kiinni myös rataprofiilista, mutta kyllä keilaajatkin tuntuivat olevan hyvässä vedossa. Heti kilpailun ensimmäisessä lähdössä useamman vuoden kilpailutauolta palannut Haapajärven Keilaseuran Marko Ahola keilasi upeasti kuuden sarjan tasoituksellisen tuloksen 1384 (k.a. 231). Tässä vaiheessa lähes kaikki olivat valmiita toivottamaan Markolle menestystä finaaliin, sillä ”näillä leveyksillä” näin kova tulos riittäisi varmasti finaalipaikkaan. Toisin kuitenkin kävi, sillä cd-luokan ”kiintiöpaikkaankin” vaadittiin lopulta tulos 1404 (k.a. 234). Ehkä karvaimmin korkean tulostason koki Tero Kivelä, joka keilasi 300-sarjan, sekä ilman tasoituksia tulokset 1391 ja 1397 (k.a. 233) saavuttamatta silti finaalipaikkaa. Karsinnan kovimman tasoituksellisen tuloksen teki Antti Isomaa 1464 (k.a. 244).

Kuuden sarjan keilatuloksiin vähemmän perehtyneelle voidaan tulostason mittarina mainita, että mm. Suomea junioreiden EM-kilpailuissa huhtikuussa edustava Simon Tissarinen, sekä Suomen kovatasoisimmassa, kansainvälisessä Ballmaster Open -turnauksessa finaaliin selvinnyt Veli-Matti Tissarinen jäivät ilman finaalipaikkaa.

Finaaliaamu valkeni sateisena ja kosteana. Tällä on merkitystä sen vuoksi, että lämpötila ja ilmankosteus muuttuvat myös sisätiloissa, ja tämä vaikuttaa pallon käyttäytymiseen keilaradalla. Myös yleisöä ilmaantui paikalle ilahdutttavasti tuvan täydeltä. Vaikka tämä voi kuulostaa jo henkimaailman asioilta, niin joka päivä useampaan kertaan hallin lämpötilan ja ilmankosteuden tarkistavana voin vakuuttaa, että myös sillä on vaikutusta. Ei paljon, mutta juuri sen verran, että luotto aiemmin hyväksi havaittuun pelilinjaan on koetuksella. Osa finalisteista saattoi pilata mahdollisuutensa tähän, sillä epävarma heitto on huono heitto.

Finaaliin selvisi ilahduttavasti neljä järjestävän seuran keilaajaa. Näistä Jarno Aaltokoski ja Antti Isoherranen olivat mukana ensimmäisissä finaaleissaan. Finaali lähti käyntiin railakkaasti. Kahden ensimmäisen sarjan aikana kaksitoista finalistia tekivät yhteensä vain kolme alle 200-pisteen sarjaa. Avauspuheessa esiin nostetut Haapajärven Keilaseuran Joni Autio ja Nivalan Keilaseuran Tero Koivisto vastasivat huutoon keilaten ensimmäisillä sarjoilla 265 ja 275. Ensimmäisen neljän sarjan osion jälkeen kärkipaikkaa piti hallussaan Kalajoki BC:n Asko Heikkinen pistein 920 (k.a. 230).

Neljän sarjan pisteet seurasivat mukana, kun jatkettiin vielä kuusi sarjaa. Tasaisimmin keilannut Heikkinen piti johtopaikkaa hallussaan ennen viimeistä sarjaa. Antti Isomaa oli kirinyt kannoille kolmen edellisen sarjan isoilla tuloksilla. Tero Koivisto oli myös koko päivän kärkikahinoissa, mutta putosi hieman kyydistä viimeistä edeltävässä sarjassa. Etukäteen käsikirjoittamalla ei olisi juuri jännittävämpää loppua voinut keksiä. Johdossa ollut Heikkinen oli vaikeuksissa, toisena oleva Isomaakaan ei saanut kaatojonoja, mutta Heikkistä yli 50 pistettä perässä ollut Koivisto takoi hyvää sarjaa. Ennen kymmenennen sarjan viimeistä ruutua kaikilla kolmella oli vielä mahdollisuus voittoon.

Yleisö kiristeli hampaitaan, keilaajat olivat silmin nähden jännittyneitä. Kaikki kolme kestivät paineet hienosti, ja pelasivat viimeisen ruudun puhtaana. Koivisto sai vielä yhden kaadon, mutta olisi tarvinut toisen voittaakseen. Yhdeksän lähti, yksi jäi pystyyn. Tämä tarkoitti sitä, että Antti Isomaa kruunattiin Juhlaturnauksen kunkuksi, Koivisto sijoittui toiseksi ja Heikkinen kolmanneksi.

Suuren suuri kiitos jälleen Haapajärven Keilaseuralle yhteistyöstä, sekä keilaajille, joita osallistui karsintaan laajalta alueelta. Erityisesti mieltä lämmitti runsaslukuinen ja hienosti kannustanut finaaliyleisö. Seuraavaksi käynnistyy 18.2. Split45 Winter Challenge ja odotettavissa on jälleen kovatasoista keilausta sekä ikimuistettavia hetkiä.

Finaalin tulokset.

Karsinnan tulokset.