Split45 Champ –finaali keilattiin sunnuntaina 29.12. Jopa kilpailun järjestäjää jännitti ennen finaalia, sillä karsinta oli asettanut herkulliset asetelmat.

Finaalipaikkojen karsinta alkoi 12.11. ja karsinta kesti seitsemän viikkoa. 75 eri keilaajaa, 21 seuraa. Kilpailu houkutteli jälleen keilaajia isolta alueelta. Karsinnassa nähtiin Suomen miesten maajoukkueeseen kuuluvan Teemu Putkiston (Bay, Lahti) eurooppalaisen pelitavan halliennätys 1480 (k.a. 246,67/sarja). Edellinen halliennätys oli Juha Määttäsellä noin 20:n vuoden takaa. Myös Veli-Matti Tissarinen (CPS, Kokkola) teki huipputuloksen 1456. Kuuden sarjan raja jäi kuitenkin hyvin maltilliseksi ollen lopulta 1311. Useampi keilaaja jäi vain muutaman pisteen päähän finaalipaikasta.

Finaalin ensimmäisessä vaiheessa oli mukana yhden poisjäännin jälkeen seitsemän keilaajaa. Näistä kolme jotui neljän sarjan jälkeen kannustusjoukkoihin, ja neljä meni jatkoon. Tämän vaiheen selvästi paras oli edellisenä päivänä “tyhjät pois” -ottanut Antero Erkkilä (NiKei, Nivala). Neljän sarjan tulos 943 oli alusta loppuun huippusuorittamista. Finaalin toiseen vaiheeseen saakka Anteron hyvä vire ei kuitenkaan kantanut. Anterolle annan myös maininnan poikkeuksellisen hyväntuulisena keilaajana. Osa lähtee hallilta kiroillen, kun keilaaminen ei ole sujunut. Anteron viimeinen kommentti lähtiessä on tuloksesta riippumatta: “tämä oli mukavaa”. Tällaista asennetta toivon keilaukseen lisää.

Moni odotti finaalista Teemu Putkiston näytöstä. Merkillepantavaa kuitenkin on, että kaksi parasta karsintatulosta tehtiin pienissä lähdöissä. Rataöljyn kuluminen ja kulkeuma olivatkin lähtökohtaisesti finaalin ratkaisevimpiä tekijöitä. Teemu taisi tehdä lämmittelyheitoilla pelkkiä kaatoja, mutta itse kilpailun ensimmäisessä sarjassa jäi turhan usein yksi keila pystyyn. Suomen parhaisiin keilaajiin kuuluva Teemu osasi käsitellä asiat huippu-urheilijan tavoin, ja piti pelinsä kasassa nousten finaalin aikana koko ajan ylöspäin.

Puolustava Split45 Champ mestari Suomen juniorimaajoukkueseen kuuluva Simon Tissarinen (CPS, Kokkola) oli karsinnassa hyvästä tuloksesta 1365 huolimatta toisessa karsintalapussa luvalla sanoen hieman pihalla. Finaaliin läksyt oli tehty, ja huonoinkin sarja seitsemään ensimmäiseen oli 213. Muihin huipppukeilaajiin verrattuna Simon pystyi pitämään pelin yksinkertaisena, vaihtaen ainostaan palloa eikä juurikaan pelilinjaa. Muut jotuivat rataöljyn kulumisen myötä pelaamaan enemmän poikittain, joka tarkoitti tähän olosuhteeseen liikaa tiukkuutta, tai kulkeumaan pelaamista, eli pallon liukumista silloin kun se ei ollut toivottua.

Kuten karsintalapussakin, Simon päinvastoin näytti hyötyvän ratojen kulumisesta. Seitsemään sarjaan keskiarvoksi 241 ja viimeisen sarjan 179 tuloksesta huolimatta ylivoimainen 132:n pisteen voitto. Toiseksi kipusi yhden ison ja loput “pikkukakkosia” pelannut Teemu Putkisto. Kolmanneksi sijoittui Jarmo Ukkonen (NBC, Oulu) ja neljänneksi Mika Mehtälä (Star Bo, Ylivieska). Simonin tulos 1866 on amerikkailaisen pelitavan kahdeksan sarjan halliennätys.

Suorituksia saatiin kilpailuun 172, joka on erittäin hyvä määrä näin pieneen halliin. Jälleen kerran erittäin nöyrät ja isot kiitokset osallistujille. Kiitos myös runsaslukuiselle ja asiantuntevalle yleisölle. Seuraava kisa alkaa heti ensi viikolla, ensimmäinen karsintalähtö on torstaina 2.1. klo 18.30. Tämä on Haapajärven Keilaseuran 30v. Juhlakilpailu ja parhaalle luvassa 500€.