Split45 Winter Challenge finaali on keilattu. Alkuun on pakko nostaa muutama asia teemalla ”älä luovuta”.

  1. Älä luovuta 1/3: Antti Isomaa toteutti karsinnassa ravivedonlyöntitermein ”köyhän miehen läpilyönnin”. Ensimmäinen karsintasuoritus jäi kaikista kisasuorituksista viimeiselle sijalle. Antin paras veto tuotti puolestaan karsinnan parhaan tuloksen. Finaalissa oltiin tällä kertaa valitettavasti lähempänä heikompaa päivää, mutta itselleni Antin suoritus kisassa jää mieleen ainoana, joka pelasi haastavaan olosuhteeseen kaikki karsinnan kuusi sarjaa yli 200 pisteen.
  2. Älä luovuta 2/3: Tomi Fors pelasi karsinnan viimeisen päivän toiseksi viimeisessä kisaerässä loistavasti kolme sarjaa. Kaksi seuraavaa menivät täysin persiilleen, ja Tomi oli jo luovuttanut haaveet finaalipaikasta. Viimeisen sarjan loppujonon myötä finaalipaikka oli kuitenkin vielä mahdollinen, jos muuraisi kymppiruudun umpeen. Tomi ei itse tätä tiedostanut, mutta katsomon puolelta annettiin vieno vinkki, että kannattaa ottaa viimeiselläkin heitolla kaikki pois. Näin Tomi tekikin, ja selvitti tiensä finaaliin tasatuloksella mutta pienemmillä tasoituksilla kuin Jukka Tanjunen.
  3. Älä luovuta 3/3: Antti Isoherraselle finaalipäivä oli yhtä isoa vuoristorataa. CD-finaali meni yhtä sarjaa lukuunottamatta vihkoon. Ison finaalin ensimmäinen sarja meni aivan vihkoon. Sen jälkeen suorittaminen oli kuitenkin päivän tasoon nähden riittävää, ja tie vei pudotuspeleihin.

Mutta mennäänpä päivän alkuun. Ensin pelattiin CD-finaali. Ensimmäinen ja toinen sarja menivät kaikilta finaalitunnelmaa ihmetellessä. Kolmannessa alkoi tulemaan jo tulostakin. Risto Hautakangas piti tahtipuikkoa alusta saakka, eivätkä muut päässeet kuin lähelle soittelemaan taustoja. Voittobiisiä emme antaneet Riston kuoroharrastuksesta huolimatta laulaa itse, vaan pistettiin ämyreistä soimaan. CD-finaalin tulokset.

Iso finaali:

1.sarjan kuumin kysymys on, mitä Koutosen pariskunta on syönyt aamupalaksi? Minä haluan samaa kisapäivinä! Niinalle 261 ja Timolle 259. Myös Tarmo Liimatainen aloittaa vahvasti 237.

2.sarjassa Tomi Fors alkaa saamaan taskusta kaatoja 1.sarjan reikien ja ysilyöntien sijaan. 237 nostaa Tomin peliin mukaan. Myös Asko Halmetoja 229 sekä Antti Isoherranen 227 parantelevat asemiaan. Matti Salmelan viimeisessä ruudussa vierailee hallinhoitajan haamu. Liekö tämä nyt paljon puhuttu ”se”, joka muutenkin tekee aina kiusaa keilaajille. (Viimeinen lause aukeaa kun klikkaat linkkiä.) https://split45.fi/kuka-on-valmis-talvihaasteeseen/

3.sarjassa Niina Koutosta 228 ja Antti Isoherrasta 220 lukuunottamatta porukka harrastaa kuviokelluntaa, joka päättyy sukellukseen. Katsotaan kenen happi riittää pääsemään vielä pintaan.

4.sarja tuo Timo Koutosen pintaan, 853 neljään sarjaan takaa tukevan otteen pudotuspelipaikasta. Niinalle tähän mennessä heikoin sarja, mutta pudotuspelirajaan on turvallisen tuntuisesti 65 pistettä hyvää. Kolmas pudotuspelipaikka on vielä täysin auki, ja muutoksen ollessa jo melkoinen, tietysti myös kärkipariskunnan on oltava vielä tarkkana.

5.sarjassa Markku Pietikäinen pelaa päivän parhaansa 224. Pudotuspelipaikasta taistelevilla on selviytymismoodi päällä, kun kaadot ovat enemmän kuin tiukassa. Timo Koutonen raottaa pudotuspeliovea muillekin keilaamalla vain 142. Toivonsa menettäneet haluaisivat jo kotiin.

6.sarjassa Koutosen pariskunta nolaa kaikki muut, jotka ovat sitä mieltä, ettei tähän muutokseen voi löytää kaatolääkkeitä. Niina 251 ja Timo 282. Kolmannesta pudotuspelipaikasta käyvät kovinta kamppailua Antti Isoherranen ja Pekka Ahveninen. Molemmat ovat pulassa, mutta Antti räpiköi tiensä pudotuspeleihin isojen vaikeuksien kautta.

1.pudotuspeli Antti Isoherranen vs. Timo Koutonen: Ensimmäiseen sarjaan Timo ei saa kaatoja. Toiseen hän pelaa puhtaan sarjan, mutta Antti ratkaisee pelin 8-ruudusta alkavalla triplalla. Silmiinpistävää on hyvähenkinen kamppailu, jossa tsempataan toinen toistaan.

2.pudotuspeli Antti Isoherranen vs. Niina Koutonen: Kaadot ovat tiukassa. Ensimmäisessä sarjassa kumpikaan ei saa edes tuplaa. Niina on niskan päällä, mutta kymppiruutuun tullut 6-10 klippi tasoittaa asetelmia. Toisessa sarjassa molemmat saavat tuplan, mutta tekevät myös tyhjiä. Lopulta ollaan tilanteessa, jossa Niinan tehtyä kymppiruutuun kolme kaatoa, Antin pitää saada kisan viimeisellä heitolla vähintään yhdeksän pois voittaakseen. Kahdella edellisellä avausheitolla Antti on saanut kaadettua kahdeksan keilaa. Tässä vaiheessa Antin finaaliurakkaa on kestänyt 6,5 tuntia. Antti tekee täydellisen kaadon, ja osoittaa, että päivän ei tarvitse olla täydellinen, jos pää on ratkaisuhetkillä kultaa.

Split45 Winter Challenge finaali ei ollut tulosjuhlaa. Ei sen odotettukaan olevan, mutta vaikeudet kasaantuivat ehkä vielä oletettua korkeammiksi. Finalistien hermoja koeteltiin. Niitä koeteltiin moneen kertaan ja loppuun saakka. Tämä oli taistelu itseä, ja omia ajatuksia vastaan. Ne joiden luotto omaan tekemiseen ei riittänyt, jäivät ilman suurta menestystä.

Antti Isoherranen puhui vielä noin kuukausi sitten, ettei oikeastaan edes halua finaaliin, koska tuloskunto oli niin vaatimaton tekniikkamuutoksen, loukkaantumisen, ja vähäisen rutiinin myötä. Antti sanoi, että hävettäisi, jos joutuisi finaaliin kovien keilaajien kanssa. Tänään ei tarvinnut hävetä. Antin tämän päivän suorituksesta moni voi ottaa oppia, miten selättää vaikeudet, sietää epävarmuutta ja välillä heikkoakin tekemistä, ja yrittää silti parhaansa. Ja miten ratkaisuhetkillä korvien väli voi olla kultaa, vaikka päivä ei ole ruokkinut itseluottamusta parhaalla mahdollisella tavalla.

Finalistit olivat selvästi lukeneet finaaliennakon, sillä kirosanoja kuultiin tulostasoon nähden hämmästyttävän vähän. Eniten kiroili Tomi Fors, ja ei pärjännyt finaalissa.

Karsinnan tulokset.

Finaalin tulokset.

Hyvän Tuulen turnaus alkaa torstaina 23.2.