Ylivieskan Keilailuliiton juniori- ja seniorimestaruudet ratkaistiin loka- marraskuun taitteessa Split45:ssä.

Parikilpailu keilattiin karsinnassa suoraan loppukilpailuna. Sekaparit olivat sääntöjen puitteissa mahdollisia, ja naiset saivat ”hamelisiä” (anteeksi nykyaikaan täysin kuulumaton termi, mutta jostain syystä keilailussa naiset saavat usein sääntöjen mukaan hyvityspisteitä heidän tasostaan riippumatta) kahdeksan pistettä sarjaa kohti. Kärkisijaan tällä ei kuitenkaan ollut vaikutusta, sillä Star Bo:n pari Niina Koutonen ja Arto Saarilampi olisivat joka tapauksessa olleet ylivoimaisia, voittaen ilman tasoituksiakin pitkästi yli sata pistettä. Toiseksi parikilpailussa keilasivat HaKe:n pari Heikki Pietikäinen ja Eino Raudaskoski. Kolmannen sijan saavuttivat Eija ja Pekka Marjakangas.

Tänä vuonna saatiin ilahduttavasti pitkästä aikaa kruunata myös juniorimestari, aikaisempien vuosien osallistujamäärän näytettyä nollaa. Junioreiden mestaruus ratkaistiin suoraan loppukilpailuna, ja juuri kisaviikolla HaKe vahvistui Niilo Isoherrasella, joka ainoana osallistujana vei pojan kotiin elämänsä toisella virallisella kisasuorituksella. Niilo tulee olemaan jatkossa seuralle iso vahvistus, sillä potentiaalia löytyy rutkasti, vaikka rutiinia on vielä vähän. Keilaseuran kannalta valitettavasti Niilon päälaji on pesäpallo, mutta pesäpallon ja keilailun yhdistäminen ei ole mitenkään mahdoton yhtälö, siitä todisteena vaikkapa Joni Aution säännölliset esiintymiset kilpailujen finaaleissa.

Se, että kilpailevia junioreita ei kolmen kaupungin keilailuliitossa ole kuin yksi, eikä seniorimestaruuskilpailuun osallistu kuin kolme seniori-ikäistä (50+) muiden ollessa jo veteraani-ikäisiä (60+) olisi varmasti pidemmänkin pohdiskelun paikka, mutta ei mennä tällä kertaa siihen.

Senioreissa pelkästään karsinta finaaliin oli jo totisempaa touhua. Miehissä oli 18 karsijaa, ja finaaliin selvisi kuusi parasta 6+6 sarjan tuloksella, jotka tuli keilata kahdella peräkkäisellä karsintaviikolla. Naisissa osallistujia oli vain neljä, joten kaikki lähtöviivalle löytäneet selvisivät finaaliin. Täysin merkityksetön karsinta ei silti ollut, sillä karsinnan pisteet seurasivat mukana finaalivaiheeseen. Naisten karsinnassa parhaat linjat löysi Niina Koutonen, ollen karsinnan jälkeen jo reilun 200 pisteen karkumatkalla. Miesten puolella parhaan karsintasuorituksen teki Arto Saarilampi nykäisten 51 pisteen eron seuraavaan. Kuuden sarjan finaalin ensimmäiseen vaiheeseen tämä ei toki ole mitenkään turvallinen johto. Muuten nippu oli hyvin tasainen, ja pudotuspelivaiheeseen oli viimeisenä finaaliin selvinneellä Heikki Pietikäiselläkin matkaa vaivaiset 38 pistettä.

Naisten finaaliin saapui lopulta vain Eija Marjakangas ja Seija Männikkö. Näin pudotuspelien finaalivaihe oli molemmille varma, kunhan selviää ehjänä sinne saakka. Kuuden sarjan osuudella oli näin tavoitteena vain lämmittely ja pelilinjojen etsiminen. Seijan yhtä huippusarjaa (211) lukuunottamatta Eija oli niskan päällä, lähtien kahden sarjan pudotuspelifinaaliin selvänä suosikkina. Tässä vaiheessa pisteet nollattiin, joten mestaruus oli yhtälailla myös Seijan ulottuvilla. Eija jatkoi kuitenkin myös ratkaisevassa vaiheessa varmaa peliään, Seijan tehdessä kahteen sarjaan peräti yhdeksän reikää. Näin liitonmestaruus Eijalle selvin numeroin.

Miehissä pudotuspelipaikat olivat avoinna viimeiseen sarjaan saakka. Arto Saarilampi oli karannut keilaten neljännessä ja viidennessä sarjassa 248 ja 257, kruunaten tämän vaiheen vielä 231 -sarjalla. Heikki Pietikäinen lähti finaaliin pieneltä takamatkalta, mutta kaksi viimeistä sarjaa 247 ja 245 nostivat hänet reilulla marginaalilla tämän vaiheen toiseksi. Antero Erkkilä piti tilannetta hallussaan kolme ensimmäistä sarjaa, mutta neljännen romahdus teki tilanteesta vielä tukalan. Elämyksistä aina kiittelevä Antero oli kerännyt täältä niitä jo sen verran, että pystyi kokoamaan itsensä, ja hyvät viimeiset kaksi sarjaa veivät hänet pudotuspelivaiheeseen. Ensimmäisenä jäi rannalle Pekka Ahveninen joka keilasi tasaisen varmasti, mutta ei vain löytänyt lopussa tarpeeksi kaatoheittoja. Lähelle pudotuspelipaikkaa pääsi myös Pekka Marjakangas, jonka ensimmäinen sarja maksoi kuitenkin lopulta liikaa tasaisen hyvästä lopusta huolimatta. Tarmo Liimataisella päivystysviikko painoi liikaa jäsenissä, ja hän ei pystynyt tällä kertaa osallistumaan vakavissaan pudotuspelitaistoon.

Miesten pudotuspelien ensimmäisessä vaiheessa kohtasivat Antero Erkkilä ja Heikki Peitikäinen. Heikki näytti heti alkuun six packin, eli aloitti kuuden kaadon jonolla, eikä Antero tästä toipunut. Tämä kahden sarjan vaihe Heikille selvästi lukemin 423-356.

Viimeisessä vaiheessa mestaruudesta kamppailivat siis Heikki Pietikäinen ja Arto Saarilampi. Viime vuonna Arto vei mestaruuden Timo Koutosta vastaan, ratkaisun löydyttyä vasta uusintaruuduista. Tällä kertaa Arto ei jättänyt mitään sattuman varaan lyöden pöytään sarjat 226 ja 245. Heikki pelasi kolmea pahaa reikää lukuunottamatta ehjää peliä, mutta hyvät sarjat 201 ja 197 eivät yksinkertaisesti tällä ketaa riittäneet alkuunkaan päivän viisi viimeistä sarjaa puhtaalla keskiarvolla 241 pelannutta Artoa vastaan. Koko päivän keskiarvoksi Artolle 216 ja Heikille 208, joka pelasi kaksi sarjaa enemmän.

Jälleen tuli todistettua, että kilpakeilaaja on oppiva olento, kunhan vain tekee sen eteen hieman ajatustyötä. Arto oli nimittäin vielä karsinnassa kulkeuman kanssa enemmän kuin lirissä viimeisissä sarjoissa, mutta nyt oli ainakin tämänpäiväiseen muutokseen löytynyt oikeat lääkkeet. Muutoshan ei toki koskaan ole täysin samanlainen, mutta jotain samaa niissä yleensä on.

OP Suomenselkä Syysturnauksen karsintaa on jäljellä vielä kaksi viikkoa, ja finaali keilataan sunnuntaina 19.11. Muistutuksena vielä, että Finaalien Finaaliin selvitäkseen täytyy löytyä karsintanoteeraus myös tähän kilpailuun, mutta vielä hyvin ehtii.

Olipa jälleen mukava ja jännittävä finaalipäivä, kiitokset osallistujille ja katsojalle!