Haapajärven Talviturnauksen karsinta on nyt pelattu, ja taitavimmat selviytyivät 2.Pääsiäispäivänä pelattavaan finaaliin.

Tässä vaiheessa on jälleen pakko todeta, että pyydämme vallitsevan tilanteen vuoksi katsojia pysymään kotona. Finaalin seuranta päivittyy nettisivuillemme jokaisen sarjan jälkeen lähes reaaliajassa. Olen erittäin kiitollinen jokaisesta suorituksesta tähän kilpailuun. Kilpakeilaajat pitävät nyt keilahalleja pystyssä joka puolella Suomea.

Olosuhde oli tällä kertaa pari napsua haastavampi, mutta silti oikeinkin pelattava, ja kaikki saivat ainakin yksittäisiä hyviä sarjoja. Kuuden sarjan finaalirajaksi muodostui odotusten mukaisesti aiempia kisoja huomattavasti maltillisempi 1307. Cd-luokan kuuden sarjan finaalitulos irtosi tuloksella 1267. Kahden sarjan turbotulokset osoittavat hyvin, että isot sarjat olivat tähänkin olosuhteeseen mahdollisia. Marko Saarnin kahden sarjan turbotulos 557 on paras, mitä Split45:n historiassa on nähty. Viimeisellä viikolla tuli useita finaalituloksia, mutta myös lähes puolet suorituksista.

Olosuhde ei ollut siis automaatti, ja kevättalven kilpailun tapaan olosuhde muuttui ulkokelien mukaan jonkin verran. Ulkolämpötila muuttui kilpailun aikana suurimmillaan yli 30 astetta. Keilaradoilla tämä tarkoitti yli kolmen asteen lämpötila- ja yli 20:n kosteusprosentin muutosta. Oma mielikuvani on, että loppukarsinnan lämpimämpi ja kosteampi ilma aiheutti myös jonkin verran suuremman muutoksen kisalähdön aikana.

Karsinta oli monessakin mielessä poikkeuksellisen mielenkiintoinen. Veikkaan, ettei Suomessa ole ihan jokapäiväistä, että kilpailuun osallistuvien kotikaupungin välimatka on 850 kilometriä. Turkkulaiset tulivat, ja näyttivät että kyllä siellä osataan keilata. Pitkään odotettiin  myös Oulun poikien osallistumista. Viimeisenä karsintapäivänä tulivat, ja saldo oli 2/2 finaalipaikkaa. Rovaniemen parivaljakolla oli sama saldo, mutta kuten muillakin edellämainituilla, finaalipaikka ei tullut ilmaiseksi. Lähialueen keilaajat eivät jääneet jalkoihin, vaikka kauempaa tuli kovilla keskiarvolla pelaavia keilaajia. Puolet finalisteista on Nivalan tai Haapajärven keilaajia.

Karsinnassa tapahtui kolme asiaa, jotka eivät välttämättä liity oikein mihinkään, mutta on tässä pakko mainita, koska en olisi uskonut näitä näkeväni.

  1. Heikki Pietikäinen löysi suoraan keilaamisen tehokkuuden.
  2. Näin Valtter Verrosen hermostuvan (aiheesta).
  3. Alle 7000 asukkaan kaupungissa kilpailuun osallistujia on Turusta Rovaniemelle.

Ja sitten itse pihviin, eli tässä keilaajakohtaiset arviot. Kaikki arviot ovat tietysti pelkkiä kieli poskessa tehtyjä arvauksia, ja osalta finalisteja olen nähnyt vain muutaman sarjan. Älä siis ota liian vakavasti.

Valtter Verronen 1430: Ensimmäisen lapun poikkeuksellisen pitkään jatkunut pelipaikan ja pallon valinta, sekä viime Split45 finaalin epäonnistuminen asettavat kysymysmerkin, jonka vuoksi Valtter on vain niukka suosikki. Toisen karsintalapun ylivoimainen tulos puhuu tietysti puolestaan, mutta finaalissa fokus ei saa kadota hetkeksikään.

Esa Rantala 1364: Jälleen vakuuttava karsintanäyttö, vaikka loppusarjoihin homma vaikeutuikin. Yksi suosikeista.

Marko Saarni 1350: Mukava uusi tuttavuus Kaarinasta. Kahden viimeisen karsintasarjan 557 voisi tietenkin tarkoittaa, että löysi jutun juonen ja siitä on helppo jatkaa. Markon voisi nostaa jopa suosikiksi, mutta finaalissa olosuhteen muutos tulee olemaan erilainen, ja en ole täysin varma sopiiko tekniikka siihen muutokseen. Jokatapauksessa rutiinillaan korkealla.

Antero Erkkilä 1347: Finaalitulos on pakkaskeleiltä, ja kosteampaan olosuhteeseen lappu oli vaatimaton. Jos keilaa suoraan ja simppelisti vauhtia himmaamatta, voi yltää yllättävänkin korkealle. Tässä seurassa hyvästä karsintatuloksesta huolimatta haastajaosastoa.

Heikki Pietikäinen 1323: Löytänyt suoraan keilaamisen tehokkuuden, ja tämä on tuonut useita hyviä tuloksia. Jos pystyy toistamaan hyvän heiton riittävän usein, voi olla korkeallakin. Mutta suoritus ei saa muuttua liikaa yksittäsen keilan jäädessä pystyyn.

Tomi Nikula 1321: Olosuhde on hieman muuttunut finaalituloksen jälkeen, mutta Tomin heitolle tämän ei pitäisi olla ongelma. Huippupäivänä mikään ei ole mahdotonta.

Juha Vähäkuopus 1317: Mukava uusi tuttavuus Rovaniemeltä. Samat sanat kuin edellisellä. Alkuun yski, mutta lopputulos oli hyvä. Pelilinjat vaativat tarkkuutta, mutta jos tekee pienet muutokset ajoissa, voi tehdä hyvää jälkeä.

Antti Isoherranen 1308: Suht tuore keilaaja pääsee nyt kovaan finaaliin. Kilpailuun tarvittavat ominaisuudet riittävät, toisto on se juttu josta pitää saada kiinni.

Simon Tissarinen 1307: Ensimmäisen lapun kaksi viimeistä sarjaa 522 antoivat odottaa parempaa uusintaa kuin siitä lopulta tuli. Toisen lapun viimeinen sarja oli katastrofi, joka pitää välttää voittaakseen. Omaa riittävät eväät voittoon, mutta olosuhteen muutos on hallittava.

Asko Halmetoja 1267 cd: Ei tainnut itsekään tietää kuinka hyvän lapun keilasi haastavaan olosuhteeseen. Ansaittu finaalipaikka, sillä myös maksamaton turbotulos olisi riittänyt kirkkaasti. Toivon että nauttii finaalista täysin siemauksin, ja nappaa muutaman päänahan.

Tero Koivisto turbo 479: Teron onneksi olosuhde oli omien sanojensa mukaan koukuttava. Tämän vuoksi Tero tuli karsimaan vielä viimeisenä päivänä vaikka ei ollut aikonut. Päätössunnuntain turbo toi finaalipaikan. Vasurista on hyötyä, ja omaa kaikki ominaisuudet kärkisijoille. Yhden keilan jäämisestä ei saa tulla peikko, muuten kaikki on mahdollista.

Pekka Ahveninen turbo 466: Saa hyvin kaatoja, kunhan vain osaa siirtyä tarpeeksi pelin mukana. Paikkopelin ollessa kunnossa  varteenotettava kakkosvaiheeseen.

Arvio viiden kärjestä:

  1. Valtter Verronen
  2. Tero Koivisto
  3. Esa Rantala
  4. Simon Tissarinen
  5. Marko Saarni

Ja korostetaan, että tämä ei ole toivomani järjestys, vaan hatusta heitetty arvio.

Tsemppiä finaaliin kaikille tasapuolisesti!