Halusitte tai ette, se on jälleen luettavissa.

Artikkeli jossa arvioidaan keilaajien mahdollisuuksia sunnuntain finaalissa. Älä ota liian vakavasti.

Split45 Winter Challenge karsinta on käyty. Finaali alkaa sunnuntaina 21.2. klo 13.00
Tässä vaiheessa on valitettavasti pakko todeta, että pyydämme vallitsevan tilanteen vuoksi katsojia pysymään kotona. Finaalin seuranta päivittyy nettisivuillemme jokaisen sarjan jälkeen lähes reaaliajassa.

Tämän artikkelin tärkein asia: Olen todella todella kiitollinen jokaisesta suorituksesta tähän kilpailuun. Tässä maailman tilanteessa keilahallin pitäminen ei ole helppoa. Mutta te kilpakeilaajat täällä, ja ymmärtääkseni ympäri Suomea, olette osoittaneet tukenne keilahalleille jotka ovat teille tärkeitä. Sen seurauksena konkurssiaalto ei ainakaan vielä ole vienyt kartalta näitä tärkeitä harrastuspaikkoja.

Mutta sitten itse asiaan.

Kymmenen vuoden keilahallinhoitajan kokemuksella en olisi uskonut, että alle 7000:n henkilön kaupungissa 37 jalan hoidolla kuuden sarjan finaaliraja voisi olla 1377. Tässä vaiheessa esitän pahoitteluni Tomi Forsille, jolle jo Facebookissa taisin luvata finaalipaikan tuloksella 1372.

Mutta älkää ristiinnaulitko minua liian helpoista olosuhteista. Suoritus- ja eri keilaajien määrä yllättivät minutkin. Ja on sanomattakin selvää, että useampi suoritus tarkoittaa parempia tuloksia, sillä aina joku onnistuu. Arvioitu finaalihaarukka oli 1320-1330. Kisa innosti kuitenkin keilaajia laajalta alueelta, ja vastaavia olosuhteita ei tainnut olla muualla tarjolla. Tämä on pelkkä arvaus, mutta ainakin Savon suunnalta tämä saattoi liikauttaa keilaajia, jotka eivät muuten olisi tulleet karsimaan.

Seuraavaksi keilaajakohtaiset arviot finaaliin. Arviot perustuvat pelkästään intuitioon ja on tehty pilke silmäkulmassa. Toivon siis, että kukaan ei pahoita mieltään, eikä varsinkaan pilaa finaalipeliään arvion vuoksi.

Tomi Nikula 1415: Karsinnassa ensimmäinen tripla jo seitsemännessä sarjassa. ”We are the champions” siivitti loputkin sarjat tasaisen varmaan suorittamiseen, joka on Tomille tyypillisempää kuin ensimmäisen lapun hapuilu. Saako samanlaista hurmaa päälle finaalissa? Karsinnan ykköstilasta huolimatta lukeutuu haastajaporukkaan.

Tero Kivelä 1404: Keilannut karsintaan useita hyviä lappuja, mutta vain yhden huippulapun. Päässyt virittelemään kalustoa ja strategiaa paineitta saatuaan finaalituloksen hyvissä ajoin. Fressillä kaatokone, mutta nyt täytyy löytyä konstit myös kulkeumaan, sillä kärki tulee menemään kovaa. Nappipäivänä pudotuspeleihin.

Jarmo Ukkonen 1389: Kahdella yrittämällä kaksi hyvää lappua joten olosuhde sopii. Karsintaan nähden nyt on enemmän ukkoja radalla, joten muutos on erilainen ja voimakkaampi. Löytää taskun varmasti, mutta lähtevätkö kaikki tikut riittävän usein? Varmuudellaan joka tapauksessa korkealla, ja on menestynyt täällä aiemminkin.

Mauri Isoherranen 1389: Maurille karsinta on ollut yhtä vuoristorataa. Sai jo tammikuussa ok tuloksen 1299, jolla roikkui yllättävän pitkään listoilla. Turbotulos riitti vielä viimeisen viikon loppuun saakka, mutta näytti siltä, että kuuden sarjan tulokseen ei enää helmikuussa tule parannusta. Finaaliviikon torstaina linjat kuitenkin löytyivät, ja perjantaina sitkeä työnteko palkittiin hienolla finaalituloksella. Kivikovassa finaalissa isompi menestys olisi iloinen yllätys.

Esa Rantala 1388: Kolme yli 1350 lappua nostavat Esan väkisin yhdeksi voittajasuosikeista. Upea kolmas sija vielä tätäkin kovemmassa porukassa 7.2., ja tässäkin hallissa on jo menestystä tullut, joten puitteet ovat tutut. Tuntuu, että useamman karsintalapun myötä osaa ehkä tällä hetkellä parhaiten vastata kysymyksiin ”millä ja mistä” erilaisten muutosten äärellä. Sunnuntaina on tietysti jälleen uusi päivä ja uudet pelaajat/linjat. Vahvoilla pleijareihin ja miksei voittoon saakka. Rutiinia ainakin löytyy, ja siitä on hyötyä play-off -vaiheessa.

Valtter Verronen 1385: Huristeli 7.2. Heinäpään finaalissa kaukana karussa todella tasokkaalta finaalinipulta. Moni on tehnyt päätelmän, että meni helposti yhdellä lapulla finaaliin. Asia ei kuitenkaan Valtterin omastakaan mielestä ihan noin ollut, vaan joutui jumppaamaan aikalailla finaalitulokseen. Kova pyörintä ja herkkä perä (keilaradan!) eivät ole helpoin yhdistelmä, joten lopputulos voi hurjasta vireestä huolimatta olla jotain muutakin kuin ykkössija. Pleijareiden ohi lipuminen olisi kuitenkin iso yllätys.

Tero Mikkonen 1385: Ei yhtään huonoa sarjaa karsinnassa. Yhdellä lapulla finaaliin selviäminen on vakuuttava näyttö. Se sisältää kuitenkin myös kääntöpuolen, kun erilaisista lähdöistä ei ole kokemusta, eikä muutenkaan tästä hallista kovin paljon. Menestys punnitaan siinä vaiheessa kun tikkua alkaa jäämään pystyyn, sillä tässä seurassa lääke täytyy löytää nopeasti, tai juna meni jo.

Pasi Tossavainen 1377: Ehdottomasti karsinnan parhaat peräkkäiset keilareaktiot ilman ylimääräistä puskemista. Tuntuu kuin tämä keli olisi tehty juuri Pasille. Jos muistaa ottaa paikkohousut mukaan, on ehdoton musta hevonen aivan kärkisijoille.

Jukka Tanjunen turbo 521: Roikkui pitkään mukana myös hyvällä kuuden sarjan tuloksella 1347, joten turbo ei ole mikään onnenkantamoinen. Kaatojyvä täytyy löytää alusta lähtien, sillä muuten kärki karkaa liian kauas. Jyvän löytäessään on vaarallinen, sillä pystyy pitkiin jonoihin siinä kuin muutkin. Ei ehkä kuumimpia suosikkeja, mutta keskiarvo on nousussa ja hyvänä päivänä sauma pleijareihin.

Joni Autio turbo 515: Jonin omien sanojen mukaan on keilannut karsintaan vain yhden hyvän sarjan, joten voittokerroin ei ole pienimpien joukossa. Keilasi parhaaseen lappuun kuitenkin 1327 ja 40 kaatoa, joten ei se nyt ihan pelkän yhden sarjan varassa ollut. Karsintaan räpsähti uran ensimmäinen 300-sarja, jo se on suurten onnitteluiden arvoinen suoritus. Keskittynyt tällä kaudella enemmän pienempään palloon, ja sen vuoksi tuntuma ei ole ollut paras mahdollinen. Keli sopii, joten draivin päälle saadessaan miksipä ei ainakin kärjen tuntumaan.

Koska keilaajakohtaiset arviot ilman järjestystä ovat pelkkää tyhjää puhetta, niin tässä vielä oma arvioni viiden kärjestä:

  1. Valtter Verronen
  2. Esa Rantala
  3. Pasi Tossavainen
  4. Jarmo Ukkonen
  5. Tero Kivelä

Täytyy muistaa, että pallo on pyöreä, ja sitä voi pyörittää toisena päivänä paremmin kuin toisena. Tasapuolisesti tsemppiä kaikille finalisteille!