Split45 Spring! karsinta on taputeltu. Keilakausi jatkuu perinteisellä neljän eri kelin epävirallisella kesäkisalla. Mikä olisi parempi kisa treeniä, itsensä haastamista, tai seuran mestaruuden ratkaisemista varten, kuin sellainen, jossa keli vaihtuu jokaiseen sarjaan? Kisa on epävirallinen, eli kaikki voivat osallistua. Kilpailussa on rahapalkinnot, ja pelataan suoraan loppukilpailuna, joten voit tulla silloin kuin itsellesi sopii.

Mutta mitä tapahtui viime vuonna?

Viime vuoden finaaliennakko löytyy täältä: https://split45.fi/kenesta-kevaan-komeetta/

Viime vuoden finaalijuttu löytyy täältä: https://split45.fi/kenen-hyva-tuuli-kestaa/

Nyt oli hyvä olosuhde. Periaatteessa ihan töttöröö, mutta ei sitten kuitenkaan ihan. Karsinnan selvittääkseen piti pelata korkealta ja kovaa. Eli moni joutui pois omalta mukavuusalueeltaan ylemmille rimoille, mutta niin tehdessään saivat myös ison palkinnon. Ääriesimerkkinä tästä Mauri Isoherranen, joka latoi palloa taskuun sellaisilta linjoilta, joista ei ole aiemmin nähnyt edes unta. Tuloksena mm. 10:n kaadon jono alusta ja finaalipaikka. Ennen tätä Maurin pallo ei ole nähnyt 3-merkkiä kuin paikoissa.

Tulostaso oli kauttaaltaan poikkeuksellisen kova. Neljän sarjan halliennätystä ensin hätyyteltiin, ja sitten rikottiin. Mikko Aholalle olisi riittänyt ehjä kymppiruutu, mutta 6-7 reikä pilasi juhlat. Tomi Fors tuli puskista ja tekaisi halliennätyksen puolihuolimattomasti. Mikään elekielessä ei kertonut, että tuli halliennätys, ei mikään. Ratkaisuhetket löytyvät YouTube -kanavaltamme: www.youtube.com/@Split45fi Kanava kannattaa ottaa seurantaan, sillä päivitämme sinne kaikki merkittävät elävän kuvan tapahtumat, ja finaaleista on tarjolla livestriimiä.

Täydellistä sarjaa odotettiin, ja viimeisenä karsintapäivänä sellainen vihdoin saatiin. Ennen tätä Teemu Isomaa oli päässyt jo hyvin lähelle tuloksella 298. Timo Koutonen oli senioreiden ja yleisen sarjan SM-kisoissa hyvin menestyttyään vihdoin valmis täydelliseen sarjaan. Itseni mukaan lukien kaikille oli yllätys, että Timolta ei vielä 300-sarjaa löytynyt. Nyt löytyy, ja katsokaapa miten kevyesti keilat lähtevät. Yleensä kahdestoista heitto on väkinäinen, ja parhaimmillaankin kaato hieman nihkeä, mutta tällä kertaa keilat lentelevät iloisesti nurin. Tämäkin huippusuoritus löytyy YouTube -kanavaltamme: www.youtube.com/@Split45fi

Olosuhde siis mahdollisti kovat tulokset, mutta mitenkään itsestäänselviä ne eivät olleet. Karkeasti arvioituna vähemmän pyörittäville sopi fressi, mutta enemmän kierroksia omaaville piti hieman rikkoa vallia alueen saamiseen. Eli olosuhde oli fressinä liian terävä monelle, ja kaikki edellä mainitut sankarisuoritukset tehtiin pelattuun olosuhteeseen. Tämä asettaa todella mielenkiintoisen lähtökohdan finaaliin, sillä ratkaiseva vaihe pelataan fressiin. Vaikka karsinnan parhaat ovat olleet todella vakuuttavia, veikkaan, että finaalissa nähdään myös yllätyksiä.

Pitkään selvittiin vuodenaikaan nähden todella pienillä olosuhteen muutoksella. Yhtäkkiä pompsahtaneet lämpö- ja kosteusarvot tuovat kuitenkin viimeisten karsintalähtöjen perusteella oman mausteensa finaaliin. Eli muutos näyttäisi olevan nopeampi, ja täytyy entistä enemmän olla hereillä, mistä muut pelaavat, ja mitä pallo tekee.

Tässä helpossa olosuhteessa kaatovaatimus oli jälleen kova, ja se sai osan keilaajista keskittymään epäolennaiseen. Nostetaan jälleen näkyville asia, jota ehkä ihan kaikki eivät tule ajatelleeksi, ja pilaavat sen vuoksi pelinsä, tai jonkun toisen pelin. Olen törmännyt jo kauan ennen yrittäjänuraani, sekä täällä Haapajärvellä toimiessani ilmiöön, jossa kilpakeilaaja näyttää keskisormea pystyyn jäävälle keilalle, tai koneille ylipäätään, potkaisee pallonnostinta, tai osoittaa muuten mieltään mielestäni elottomille esineille. Sanallisesti saatetaan myös kommentoida jonkin tietyn radan olevan hankala, tai jopa …kettuilevan.

En varmastikaan ole perillä kaikista universumin tai mahdollisten rinnakkaistodellisuuksien ulottuvuuksista. Minulla tällä hetkellä olevan tiedon mukaan keiloilla tai keilaradoilla ei ole tunteita. Ne eivät sääli sinua yhtään sen enempää seuraavalla kerralla, vaikka kuinka niille möykkäisit, tai syyttäisit niitä epäoikeudenmukaisesta käyttäytymisestä. Kun keilanpystytyskone asettaa keilan pisteelleen, sen ainoa tehtävä, ja ainoa mitä se osaa tehdä, on seistä paikallaan, kunnes jokin voima on tarpeeksi suuri sen kaatamaan tai siirtämään. Minun tietoni mukaan keilalla ei ole silmiä, joilla se katsoisi, kuka äsken lähetti pallon tänne suuntaan. Eikä tahtoa, jonka vuoksi se joko kaatuisi helpommin, tai jäisi itsepintaisesti pystyyn keilaajan pärstäkertoimen perusteella.

Enemmän kuin keilojen tai keilaratojen tunteista, olenkin huolissani keilaajasta, joka keskittyy mieluummin etsimään syytä elottomista esineistä kuin itsestään. Joka ainoa kerta, kun etsit huonon tuloksen syytä elottomista esineistä etkä itsestäsi, on askel väärään suuntaan. Eloton esine ei muuta käyttäytymistään, sinä voit sen tehdä. Joskus voi käydä huono tuuri, mutta edelleen sinä olet ainoa, joka voi muuttaa huonon tuurin hyväksi. Elottomalla esineellä ei ole sitä valtaa.

On tämä aina yhtä vaikeaa, mutta arvioidaan nyt vähän finalisteja.

Risto Hautakangas, eniten pisteitä: Sai hyvät laput tähän kisaan, mutta on loppuvaiheessa pelannut vähän harvemmin, eikä kovin hyvällä menestyksellä. Finaalitsemppi löytyy varmasti, ja voi ehjällä pelillä nousta korkeallekin. Kaatoeväiden löytyminen on ratkaisevaa. Jotakuinkin oikea paikka, ja hyvä keilasuoritus on parempi kuin paikan ja pallon alituinen vaihtaminen.

Mauri Isoherranen turbo 494: Onpa ollut mukava nähdä, kun vähän varttuneempikin koira oppii uusia temppuja. Ylhäältä pelaaminen on antanut paljon hyviä sarjoja, mutta notkahdukset ovat syöneet isomman menestyksen karsinnassa. Rennosti ja sopivan ylhäältä. Aivan hyvät mahdollisuudet jatkoon.

Hillevi Huhta turbo 497: Ainoa huolenaihe on hieman hitaasti lämpeneminen. Siis peliin, muutenhan Hillevi on hyvin lupsakka tyyppi. Sitten kun saa keilasuorituksen uomiinsa, kaatoja tulee tarpeeksi. Haaste tulee olemaan finaalissa kova, mutta en mitenkään putoaisi penkiltä, vaikka menisi jatkoon.

Tomi Fors 4+4 1845: Halliennätyksen tehtyään löytyy harvoin 4+4:n sarjan viimeiseltä finaalipaikalta. Kevätpuoli on ollut vähän tahkeampaa, mutta hyviä merkkejä on taas ilmassa. Jos keksii konstit I-vaiheeseen, voi hyvinkin viedä koko potin. Jos olisin Tomi, niin ottaisin urtsun mukaan. Ensimmäinen fressi ratkaisee, karsinnassa olisi hyvänä päivänään voinut pelattuun olosuhteeseen tehdä paljon nyt nähtyä halliennätystä isommankin pelin. Ja silloin puhutaan jo todella isosta tuloksesta.

Teemu Isomaa 4+4 1873: Tosi hyvät laput karsintaan, vaikka muuten tasaisuuden puute on hieman vaivannut. Fressi on poikittain pelattaessa todella herkkä, ei saa löysätä yhtään vauhdista. Teemuna minä valitsisin mahdollisimman miedon välineen ja suoran linjan alkuun, ja toinen vaihe tuo lisää mahdollisuuksia. Ratkaisevaa vaihetta ei voiteta jokatoinen -kaadoilla, joten fressin haltuun saaminen ratkaisee.

Esa Rantala 4+4 1895: On kyllä hyvä, ettei täällä tosi tiukalla laminaatilla ja pesullakaan kaikki rullamiehet käytä urtsua tai mietoja palloja. Arvostan. Hyvät tasaiset laput karsintaan. Ei suuria vaikeuksia, mutta viimeisen keilan tippuminen oli välillä ongelma. Hyvä tulee, kun muistaa, että täällä pallo vaatii vähän enemmän tilaa, ja muutos voi tulla kahteen ruutuun. Fressi ei ole ollut niin iso ongelma kuin muilla rullamiehillä, joten ratkaisevaan vaiheeseen selvitessään kamppailee voitosta.

Antti Isoherranen 4+4 1908: Kylvökaudesta huolimatta keskiarvoaan kovemmassa kunnossa. Suorittamisessa on vielä epätasaisuutta, mutta eväitä on sekä hyviin yksittäisiin suorituksiin, että ehjään peliin. Löytänyt myös pallojensa ominaisuudet, ja niille optimilinjat. Rasitustaso on tähän aikaan vuodesta kova, ja päivän kunto ratkaisee.

Tero Kivelä 4+4 1909: Loukkaantumisten jälkeen alkaa näkyä jälleen tuttua Teroa. II-vaiheen selvittäessään on vahvoilla, sillä fressi on ollut jopa etu. Näkisin, että kaikki kulminoituu pelatun olosuhteen selvittämiseen, fressi on hallussa ja kaatopotentiaalia on riittävästi voittoon saakka.

Niina Koutonen 4+4 1925: Viimeisenä karsintapäivänä 11 kaatoa pötköön, ja 19 kaatoa kahteen sarjaan kertovat kaiken olennaisen menestysmahdollisuuksista. Tähän olosuhteeseen on mahtunut myös vaihtelevuutta. Suoritukseen keskittymällä ja palloon/linjaan luottamalla on tullut paras tulos, liika hienon linjan unelmointi taas ei niin hyvää tulosta. Fressi sopii paremmin kuin hyvin, joten II-vaiheen selvittäessään on potentiaalinen mestarisuosikki.

Timo Koutonen 4+4 1926: Olipa raju suoritus viimeisissä karsintalähdöissä. Uran ensimmäinen 300-sarja, ja muutenkin näytti, että keiloja jäi pystyyn vain täydellisistä epäonnistumisista. Päivät eivät tietysti ole veljiä, mutta kun vire on ollut joka paikassa hyvä, ja on täälläkin menestynyt, niin täytyy nostaa yhdeksi kuumimmista ennakkosuosikeista. Mutta vain yhdeksi muiden joukossa, sillä kokemus on osoittanut, että finaaleissa muutoksen hallinta on ollut tärkeämpää kuin kaatopotentiaali. Toki muutos tulee olemaan nyt huomattavasti pienempi kuin aiemmissa finaaleissa, mutta yhden keilan pystyyn jääminen tulee ratkaisemaan, joten pienikin muutos voi olla ratkaiseva.

Mikko Ahola 4+4+4 2861: Hätyytteli halliennätystä karsinnassa, joten vaikea laskea suosikkien ulkopuolelle. Fressi mietityttää kovasti, kun siihen sai vain puolimelkoisia tuloksia. Perustaso toki riittää korkealle vaikkei ihan unelmapäivää tulisikaan. Varmuudellaan on joka tapauksessa korkealla, mutta muiden suosikkien onnistuessa tekee tiukkaa mestaruuteen saakka ratkaisuvaiheen fressin vuoksi.

Eino Raudaskoski 4+4+4 2911: Eikka on pelannut elämänsä peliä todella vaivattoman oloisesti. Vanha himmeä Prisma on toiminut uskomattoman hyvin tähän olosuhteeseen. Ei liikoja rimoja, pelkkiä kaatoja. Samalla myös paikkopeli on ollut kauden parasta. Olisihan se aivan mahtavaa jos finaaliin tulisi kolmas tonnin tulos, jolla oltaisiin varmasti korkealla, mutta se vaatii täydellistä suorittamista.

Nyt kun viimein kuulin Koutosen pariskunnan aamupalan, täytyy veikata jompaa kumpaa mestariksi. Mutta on monta muutakin potentiaalista vaihtoehtoa, tulee jälleen jännä finaali. Livelähetystä todennäköisesti YouTube -kanavallamme, ja tulospäivitys vuorenvarmasti nettisivuilla. Myös paikanpäälle saa tulla, ja hohtokisaan kannatta osallistua vaikkei olisikaan finaaleissa!

Jos olet oikeutettu Finaalien Finaaliin, etkä jostain syystä pääse paikalle, niin ilmoitathan hyvissä ajoin.