Split45 Winter Challengen karsinta on pelattu.
Olosuhde oli haastava, ja niin sen pitikin olla. Karsinnan aikana kuultiin kirosanoja enemmän kuin aiemmin. Ruuhiavauksia nähtiin enemmän kuin koskaan. Jopa tuplaruuhia tapahtui. Juuri kukaan ei pitänyt olosuhteesta. Ja silti sitä pelattiin lähes eniten Split45:n historiassa. Joko keilaajat ovat masokisteja, tai olosuhteessa oli sittenkin jotain koukuttavaa.
Olosuhde sai lempinimekseen mm. ”Kuiva kostaja”, ”Loorimagneetti” ja ”Ruuhiansa”. Lyhyt hoito, pieni ratio ja kulkeuma saivat kokeneemmankin pelurin pelaamaan pallonsa paikkaan josta se ei kenelläkäään nouse.
Kisan aikana lanseerattiinkin uutena terminä täyspaikko, eli ruuhiavaus, ja paikkoheitolla kaikki pois. Tässä uudessa kategoriassa täytyy antaa erityismaininta Antti Isoherraselle.
Pallojen valmistajille täytyy laittaa vetoomus, että älkää nyt hyvät ihmiset tehkö enää kääntyvämpiä palloja, kun ei meillä pysty kohta pelaamaan alle 40 jalkaisia olosuhteita. Nytkin osalla pallot kääntyivät melkein bumerangina takaisin lähtöpisteeseen.
Karsinnasta jäi mieleeni muutama huomio, joita kaikki keilaajat eivät tuntuneet hoksaavan.
- Haastava olosuhde on haastava kaikille. Se ei muutu tahallaan juuri sinun pelilinjojasi vastaan, vaan se muuttuu sellaiseksi kuin se pelataan. Haastavan olosuhteen vuoksi myös finaaliraja on matala, eli se mukautuu vaatimustason mukaan.
- Kun olosuhde on vaativa, pitäisi paikata entistäkin huolellisemmin. Nyt monelle kävi niin, että kaatojen puute ja reikien paljous asetti entistä enemmän painetta helppoihinkin paikkoheittoihin, ja ne menivät ohi. Kun muutama paikkoheitto menee ohi, alat miettiä liikaa avausheittoa, että saisit kaaadon eikä tarvitsisi paikata. No vihkoonhan se avausheittokin menee, kun siinä on liikaa painetta. Silmiinpistävää olikin, että pitkien kaatojonojen ja isojen sarjojen kanssa samaan lappuun mahtui surkeita sarjoja, kun itseluottamus karisi.
- En ole koskaan nähnyt eniten kiroilevan olevan kisaerän paras keilaaja. Tästä voisi jopa päätellä, että jos haluat olla erän paras, älä ole se joka kiroilee eniten. Voit maailman tappiin asti kirota haastavaa olosuhdetta, ja kaikkea pahaa mitä juuri tämä olosuhde sinulle aiheuttaa, mutta se ei paranna omaa tekemistäsi. Joka on juuri se asia mihin sinun tulisi keskittyä. Omaan tekemiseen. Ei siihen että ”se” ei anna kaatoa. Ei siihen, että ”se” vei pallon väärään linjaan, eikä siihen että ”se” kääntää paikkopalloa, niin että paikko ei onnistu. Kaikki edellämainitut ovat omasta tekemisestäsi kiinni, eivät mistään tuntemattomasta voimasta nimeltä ”se”. Kaikkiin näistä voit itse vaikuttaa, ja jos ne eivät onnistu, löytyy syy peilikuvasta.
- Helpolle ja haastavalle olosuhteelle on yhtenäistä se, että hyvällä keilaussuorituksella saat todennäköisimmin kaadon. Kun olosuhde on haastava, alat usein tähtäämään liikaa, ja hyvä keilaussuoritus unohtuu. Alat seilaamaan, ja vaihtamaan palloa, jolloin keilaussuoritus menee entistä huonommaksi. Ja kaadot vähenevät entisestään. Etenkin lyhyempi ja haastava olosuhde vaatii katoon hyvän suorituksen, ja vähintään melkein oikean linjan. Jos etsit paikkaa jossa on tilaa isommalle virheelle, saat etsiä sitä loppuun asti.
Ja esitelläänpä vielä finalistit.
CD-finaali:
Markku Pietikäinen 1326: Tämä olosuhde on sopinut Markulle poikkeuksellisen hyvin, ja on pelannut useampia hyviä lappuja tähän. Pallokaupat ovat tuntuneet tuovan aseita vielä lisää. Velipoika oli toiseksi jäätyään sitä mieltä, että kaatoja tuli tuurilla, mutta ei koko karsinnan kakkospaikkaa pelkällä tuurilla saavuteta, kun yrittäjiä on ollut kuitenkin yli 50.
Risto Hautakangas 1287: Nostanut tasoaan kovasti siitä kun lunasti syksyllä kisalisenssin. Pallo pyörii jo parhaimmillaan oikein hyvin, ja lähinnä suorittamisen tasaisuus on vielä kovempien tulosten esteenä. Ymmärrettävästi myös olosuhteen muutos tuottaa välillä harmaita hiuksia, kun rutiinia on vielä vähän. Ikänsä kilpailleena puristusta ja odotuksia on ehkä välillä liikaa rutiiniin ja tasoon nähden.
Antti Isoherranen 1255: Pitkän tauon ja tekniikkamuutoksen jälkeen suoritustaso on heitellyt, mutta parhaimmillaan kaatopotentiaalia on paljon. Suoriutui ainakin viimeisessä karsintaerässä hyvin, joten vire näyttäisi olevan kohdillaan.
Timo Pihlajaniemi 1208: Kemin vieraan minimitavoite oli päästä CD-finaaliin, ja se oliskin toteutunut molemmilla kisalapuilla. Vaikka sarjoissa oli heilahtelua, oli tekeminen kuitenkin melko varmaa, ja tämä tietää hyvää cd-finaalia varten. Olosuhteen muutos ei haittaa niin paljon, kunhan muutokset löytyvä ajoissa.
Anja-Riitta Leinonen 1198: Estynyt finaalista.
Heikki Kononen 1177: Esitti karsinnassa hienoja kaatoja, ja sitten ei niin hyviä avausheittoja. Tekemisen tasaisuus on ydinjuttu.
CD-finaalissa tulee menestymään se, joka pystyy pelaamaan ehjintä peliä, ja pääsemään yli vaikeuksista.
Finaali:
Joni Autio: 1.jakson voitto 2593: Keli sopii, päivän kunto ratkaisee.
Pekka Ahveninen 2.jakson voitto 2551: Hyvä keilailusuoritus tuo hyvän tuloksen.
Niina Koutonen 3.jakson voitto 2612: Usko omiin valintoihin.
Antti Isomaa 1343: Isomman muutoksen hallinta ratkaisee.
Juha-Matti Salmela 1306: Kärsivällisyys, ja rauhallinen tekeminen tuovat tuloksen.
Asko Halmetoja 1306: Kaiva finaalituloksen tuonut päivä muistoista, ja toista se.
Tomi Fors 1284: Uskalla, mutta älä tee asioista liian vaikeaa.
Timo Koutonen turbo 465: Anna pallolle tilaa.
Tarmo Liimatainen turbo 453: Pallo kiinni rataan.
Myös finaalin osalta päivän ehjin suorittaja tulee olemaan vahvoilla. Heilahtelua tulee olemaan luvassa.
Finaaliseuranta tuttuun tapaan nettisivuillamme.
Hyvän Tuulen turnaus alkaa torstaina 23.2.