Split45 Season Open -finaali keilattiin sunnuntaina 23.10.

Karsinnasta oli selvinnyt finaaliin 10 olosuhteen parhaiten hallinnutta keilaajaa. Karsinnasta jäi päällimmäisenä mieleen iso määrä sekä kaatoja, että missejä. Alkukausi näkyi monella vaatimattomampana paikkovarmuutena, ja tämä laski jonkin verran karsinnan tulostasoa, vaikka kaatoja tulikin olosuhteeseen nähden odotettu määrä.

Jätetään tällä kertaa olosuhteen ja muiden sivuseikkojen spekulointi vähemmälle, ja käydään finaalia läpi sarja sarjalta.

Lämmittely: Psykologinen sodankäynti alkaa, kun Tero Koivisto kaivaa PitBullin esiin.

I-vaihe:

1.sarja: Nivalan NiKein Tero Koivisto ja Ari Isomaa erottuvat selvästi muista tuloksin 251 ja 247. Muilla on hieman tai erittäin hapuilevaa. Liekkö seurausta suuren urheilujuhlan jännityksestä?

2.sarja: Niina Koutonen ilmoittaa olevansa paikalla keilaamalla 291. Paikkopallokin on hetken aikaa hukassa, kun tarvitsee sitä ensimmäisen kerran vasta 9-ruudussa. Isomaa jatkaa vahvasti keilaten 231. Myös Koivisto on vahvasti pelissä mukana tuloksella 211.

3.sarja: Niina Koutosen 267 ja Koiviston 275 vankistavat heidän asemaansa vahvimpina ehdokkaina pudotuspeleihin. Joni Autiolla meinaa jäädä imukeila pystyyn.

4.sarja: Antero Erkkilä löytää mainostamani tilan, ja keilaa mahtavasti 255. Myös Kaikkonen ja Koivisto pelaavat hyvin 234 ja 232. Muilla ratojen muuttuminen alkaa tuottamaan ongelmia.

5.sarja: Nyt alkaa olemaan monella jo todella vaikeaa. Koivisto 228, ja ennakoidun hyvin isosti muuttuneeseen olosuhteeseen pelannut Jarno Aaltokoski 225. Kaikkonen ja Niina Koutonen vielä yli parin, muilla huomattavan vaikeaa.

6.sarja: Niina Koutonen sinetöi I-vaiheen voiton keilaamalla 248. Koiviston 215 pitää hänet yli sadan pisteen marginaalilla toisena. Kolmannesta pudotuspelipaikasta käydään kova vääntö, jonka kääntää edukseen Kaikkonen tuloksella 202. Aaltokosken 213 jättää hänet 22 pisteen päähän pudotuspeleistä. Tulos on kuitenkin ennen finaalia vasta 69 kilpasarjaa pelanneelle loistava.

I-vaiheessa keilattiin koko kilpailun kaksi kovinta kuuden sarjan tulosta Niina Koutosen paukutellessa 1436, ja Tero Koiviston säestäessä tuloksella 1412. Tämä on todella kovaa finaalitekemistä, sillä karsinnassa pääsee yrittämään tulosta useamman kerran.

II-vaihe:

Ville Kaikkonen vs. Tero Koivisto. Kauden avauskisaanhan ei tämän hegemonisempaa paria olisi voinut toivoa. Rehellisesti sanottuna en ole enää itsekään pysynyt selvillä, että kumpi näistä nyt on toisensa oppi-isä, idoli, fani, mestari, oppipoika, keisari, ja mitä näitä nyt on. Joka tapauksessa peli oli hyvätasoista, ja kaikki oli auki yhdeksänteen ruutuun saakka. Siihen Koivistolle lohduttomasti ”stereot” pystyyn ja tulokseksi 205. Kaikkonen reiluna kaverina teki ysiruudusta alkaen kolmen jonon, ja tuloksen 255. ”Sori, et ois ilman reikääkään pärjänny”.

Ville Kaikkonen vs. Niina Koutonen. Kaikkonen pelaa puhtaan sarjan! Pari ysilyöntiä kaatojen väliin tuovat tulokseksi kuitenkin ”vain” 221, ja loppusarjassa kaatojonon löytänyt Koutonen johtaa ensimmäisen sarjan jälkeen 227-221. Toisessa sarjassa Koutonen saa jälleen kultaakin kalliimmasta kaatojonostaan pidemmän kuitaten toisenkin sarjan nimiinsä lukemin 213-204, vieden mestaruuden kahden sarjan yhteistuloksella 440-425.

Tämä oli Split45:n kisoista Niinalle ensimmäinen voitto. Otamme aina hyvällä tasolla keilaavan uuden mestarin oikein mielellämme voittajien sakkiin mukaan. Tästähän voisi saada buustia vaikka useammallekin voitolle, sillä monesti karsinnassa pallot ovat kulkeneet todella nätisti, mutta finaalin isompi muutos on tuottanut vähän hiljaisemmalle heitolle voittoa ajatellen liikaa haasteita. Nyt oli selkeät, ja selvästi oikeat ratkaisut jo alustavasti etukäteen mietittynä.  Tämä on muuten paljon helpompaa, kuin alkaa arpomaan vasta paikanpäällä mitä kaikkea voisi kokeilla.

Finaalin lopputulokset.