Kuka pudottaa viimeisenkin keilan? Joka sen tekee, on vahvoilla Syysturnauksen finaalissa.

Haken Syysturnauksen karsinnasta on pistänyt silmiin muutama seikka normaalia vahvemmin:

  1. Uusien keilojen, ja lyhyehkön olosuhteen myötä taskusta on jäänyt poikkeuksellisen usein yksi keila pystyyn.
  2. Yhdestä keilasta on heitetty poikkeuksellisen usein ohi.
  3. Olosuhteen muutos on ollut usein askeleen edellä keilaajia, vaikka tilanteen pitäisi olla päinvastoin.

Karsinnan tulostaso jäi suht. vaatimattomaksi, mutta karsinta oli sitäkin tiukempi. Jos olisi pelattu kuusi sarjaa fressillä olosuhteella, tulostaso olisi ollut ihan toisenlainen. Tämän takia, tasapuolisuuden vuoksi, en tarjoile ylimääräisiä fressejä ratoja kenellekään, vaan pelataan aina niin monella radalla, kuin osallistujamäärä edellyttää. Yksi fressillä pelattava sarja. Tästä poikkeuksena yhden tai kahden pelaajan lähdöt, joissa pelataan kahdella radalla. Radanvaihto kuuluu mielestäni lajiin, vaikka nykysäännöillä olisikin mahdollista pelata yhdellä radalla.

Olosuhteen muuttumiseen vaikutti olennaisesti se, miten sitä pelattiin. Joskus viimeiset sarjat tuottivat huipputuloksia, joskus niistä oli vaikea saada irti muuta kuin harmaita hiuksia. Tämä on tärkein seikka huomisen finaalin kannalta. Kuka sietää epävarmuuden, kun pakka ei tipu? Kuka osaa käyttää hyödykseen tilaisuuden, kun oikea väline ja linja löytyvät? Tämä on ratkaisevaa, ei karsinnan tulos. Huomisen olosuhdetta ei ole vielä kukaan pelannut, sillä se tulee olemaan sellainen, jollaiseksi se pelataan.

Edellisiin seikkoihin nojaten, huomisen menestyjiä on tavallistakin vaikeampi ennustaa, mutta yritetään silti.

Simon Tissarinen 1375: Vakuuttavaa jälkeä karsinnan ainoalla lapulla. Myös paikkopeli oli kärsivällistä ja tarkkaa silloin kun kaadot puuttuivat. Sai kuitenkin pelata aikalailla omaa linjaansa muiden häiritsemättä, eikä joutunut tekemään isoja muutoksia. Mitä tapahtuu, kun peliä pitää muuttaa? Suosikki.

Pekka Ahveninen 1318: Hyvä karsintatulos tuli helpon oloisesti. Kyseessä oli kuitenkin pieni lähtö, eikä joutunut kamppailemaan muutoksen kanssa yhtä paljon kuin moni muu. Haastajaosastoa.

Teemu Huhtala 1312: Olosuhde on sopinut Teemulle hyvin, ja on löytänyt kaatotilaa enemmän kuin moni muu. Pitkän finaalin ainoalle vasurille pienemmän muutoksen etu on merkittävä. Tässä voisi olla paikka ottaa ykkösrahat nimekkäämpien nenän edestä.

Tomi Fors 1295: Teki puolivahingossa finaalituloksen, kun piti olla este finaalipäivälle. On kuitenkin mukana, ja varteenotettava ehdokas kolmen parhaan joukkoon. Pystyyn jääneitä keiloja täytyy sietää, ja paikkailla pois. Ei omaa ehkä niin montaa linjavaihtoehtoa kuin muutama muu voittajaehdokas, ja tästä voi tulla ongelma.

Pekka Marjakangas 1290: Simppeliä tarkkaa peliä karsinnassa. Nyt linjoilla on muitakin, ja loppuun tarvitaan myös uusia eväitä.

Joni Autio 1277: Parhaimmillaan peli näyttää yksinkertaiselta ja murhaavan tehokkaalta. Jossain kohtaa on kuitenkin tullut aina vaikeampi hetki. On ollut koko syksyn ja alkutalven hyvässä vireessä, huippuna liitonmestaruus. Oikean draivin löytäessään hyvät mahdollisuudet kärkeen.

Tomi Nikula 1276: Yksi tasaisesta haastajaosastosta, johon pätevät samat sanat kuin muihinkin: kikkakirjasta pitää löytyä enemmän kuin yksi kikka, jos meinaa ottaa voiton. Mahdotonta se ei missään tapauksessa ole.

Pasi Arvola 1270: Keilaa nykyään melko vähän, ja rutiinin puute voikin nousta kompastuskiveksi. Etenkin paikkojen täytyy onnistua kärkisijoille yltääkseen. Parhaimmillaan kepit lähtevät vakuuttavasti ja ruksijonot ovat pitkiä. Hereillä pitää kuitenkin olla muutoksen kanssa.

Ville Kaikkonen 1268: Omaa tarpeeksi vaihtoehtoja, kunhan löytää oikean konstin oikeaan paikkaan. Liian monta ylikompensointia välttäessään, on yksi voittajaehdokkaista.

Seppo Ravantti 1268: Estynyt finaalista.

Timo Koutonen turbo 454: Hyvää tasaista tekemistä karsinnassa. Kuten aika usein muulloinkin, viimeisen kepin tippuminen tuotti liikaa ongelmia ihan huipputuloksen kannalta. On keilannut vähän viimeisen vuoden sisään, mutta heitetäänpä silti mustan hevosen loimi harteille.

Petteri Nivala turbo 452: Estynyt finaalista.

Finaali tulee olemaan jännitysnäytelmä, sillä jokaiselle tulee myös vaikeita sarjoja eteen. Tilanteet tulevatkin vaihtelemaan huomattavasti. Tervetuloa jännittämään myös paikan päälle. Tulosseuranta perinteiseen tapaan myös nettisivujen kautta. Tilanteet päivittyvät aina sarjojen valmistuttua.