Taikasormuksen matkassa osa 3 2/2 TUOMIO!

”Välimallin jätkä, välimallin laulu, välimallin naamataulu.” Näin osuvasti mainio sketsisarja kuvaili meitä keskitien kulkijoita. 😊 Tavallaan asettamani kysymys oli kompa. Olen tarkastellut mittausten kautta satojen ihmisten palautumista. Vielä tähän mennessä ei ole tullut vastaan sellaista henkilöä, jonka ei tarvitsisi kiinnittää huomiota omaan palautumiseensa. Automaattisesti palautuu vain bumerangi. Hyvin palautuvia on tietysti joukossa ollut paljonkin, mutta jokaiselta löytyy jokin kohta, joka vaatii huomiota etenkin silloin, kun kuvaan astuu uusi kuormitustekijä. Enkä nyt tarkoita välttämättä mitään megalomaanista työprojektia tai suurta elämänmullistusta. Kuten parempaan, myös huonompaan palautumiseen voi johtaa yllättävän pieni tekijä, kun se toistuu säännöllisesti.

Omaan mittaustulokseeni olen erittäin tyytyväinen, ja otan sen helpottuneena vastaan. Mitään varsinaisia jymy-yllätyksiä mittaus ei tuonut. Tämä johtuu toki osin siitä, että väitän tunnistavani palautumiseen liittyviä tekijöitä hieman keskivertoa paremmin. Epävarmuutta pelkkään omaan tuntemukseen luottamiseen itsellenikin aiheutti se, että asiakkaideni joukossa oli todella paljon niitä, joilla koettu hyvinvointi ja mittaustulos olivat ristiriidassa. Ja lähes aina niin päin, että palautuminen oli huomattavasti heikompaa, kuin oma tuntemus. ”Kyllä minä jaksan, kyllä minä ehdin, kyllä minä palaudun…” Ylikierroksilla käyvä keho antoi aivan toisenlaista signaalia.

Oliko mittauksesta kohdallani siis mitään hyötyä? Ehdottomasti! Sain todella arvokasta tietoa esimerkiksi unen eri vaiheista. Syvä uni jäi kohdallani lähes poikkeuksetta turhan lyhyeksi. Tämä voi johtua esim. stressistä. Yrittäjyyteen, kuten tietysti muihinkin elämänmalleihin, liittyy stressoreita, joita ei voi täysin poistaa. On siis opittava hallitsemaan stressiä olosuhteisiin nähden mahdollisimman hyvin. Omalla kohdallani tämä tarkoittaa esim. tekemättömien asioiden listan pitämistä paremmin hallinnassa. Muutenkin unessani esiintyi levottomuutta, sen tosin tiesin ilman mittaustakin. Koska mikään ei korvaa hyvin palauttavaa unta palautumisen kulmakivenä, teimme yhden hyvin konkreettisen ratkaisun. Pitkään puheena ollut sängyn vaihtaminen sai viimeisen sysäyksen eteenpäin, ja uusi sänky on nyt tilattu. Palauttavamman unen myötä jaksaa taas kuormittaa itseään lisää. 😀

Energiankulutukseni oli myös yllätys. Treenittömänä ja rauhallisenakin työpäivänä energiaa kului huomattavasti enemmän kuin olin kuvitellut. Olin toki tiennyt, että työpäivään työmatkoineen kertyy yleensä 10 000-15 000 askelta, mutta kulutus oli silti yllätys. Riittävään energiansaantiin on siis myös kiinnitettävä enemmän huomiota.

Kaikista tyytyväisin olin sykevälivaihteluuni. Tämä luku ei välttämättä kerro kaikille mitään, mutta itselleni se on kaikista arvokkain tieto mittauksesta. Sitä on myös erittäin vaikeaa arvioida oman tuntemuksen perusteella. Sykevälivaihtelua voisi kuvailla palautumisen ja kuormituksen tasapainon kertymäksi. Eli pitkään jatkunut lieväkin ylikuormitus laskee lukua ja vastaavasti hyvät palautumisen tukitoimet saavat luvun kasvamaan. Yksinkertaistettuna luku kuvaa palautumisen laatua tai tehoa silloin kun palautumista tapahtuu. Luku on hyvin yksilöllinen, joten sitä ei pidä suoraan verrata muihin. Mittauksia analysoitaessa lukua kuitenkin verrataan oman ikäluokan keskiarvoihin, sillä ikä vaikuttaa sykevälivaihteluun. Oma sykevälivaihteluni ei ollut juurikaan laskenut edellisestä mittauksestani, josta on nyt noin viisi vuotta aikaa. Itseasiassa sykevälivaihteluni on n.25 vuotiaan tasolla. Vaikka tietysti myös näytän sen ikäiseltä, niin voin paljastaa, että passini ei vahvista tätä lukemaa. 😀 Tietoinen treenin vähentäminen ja unesta kiinni pitäminen ovat olleet oikeita ratkaisuja työn täyteisen vuoden aikana.

Minkä ikäisessä kehossa sinä asut?

Miksi luokittelen tulokseni keskitieksi? Reilun viikon mittaukseen mahtui sekä hyvin, että heikommin palauttavia vuorokausia. Kuten kerroin osassa 2, tarkoitukseni oli testata miten kehoni kestää treeniä muun kuormituksen lisänä. Tämän suhteen opin kaksi erittäin tärkeää asiaa. Ensinnäkin kevytkin lenkki useana päivänä peräkkäin normaalin työpäivän lisäksi alkaa vaikuttamaan palautumiseeni heikentävästi. Nähdessäni vuorokauden kulutukset, ymmärrän että olen noina päivinä myös syönyt liian vähän. Tämä osaltaan heikentää kehon kykyä palautua kuormituksesta. Välillä asiakas kysyy, miten sovitan tavoitteellisen treenaamisen nykyiseen elämäntilanteeseeni. Lähes aina vastaus on ollut valitettavasti, että et mitenkään. Tämäkin mittaukseni vahvistaa, että realismin rajat saavutetaan usein huomattavasti aiemmin kuin haluamme uskoa.

Toinen tärkeä huomio oli, että kehoni kestää kovatehoisen treenin yllättävänkin hyvin, kunhan olosuhteet ovat kunnossa. Viimeisenä mittausvuorokautena tein lyhyen työpäivän ja hyvän tankkauksen jälkeen kilpailuvauhtisen 17km maastolenkin. Tämä ei romahduttanut seuraavan yön palautumista eikä sykevälivaihtelua, kuten olisi tapahtunut, jos kehossani olisi selvää ylikuormitusta.

Oura -sormusmittauksen esittely ja tietoa palautumisesta lauantaina 26.10. klo 10.30. Tilaisuus on maksuton ja osallistuneiden kesken arvotaan yksi Oura -mittaus asiantuntijan palautteella. Tilaisuuden jälkeen tarjoan synttärikahvit.

Lokakuun ajan Oura- mittaus 119,- (norm.139,-) kun otat sen kauttamme. Mittauksen toteuttaa Palaudutehokkaasti.fi ja palaute voidaan antaa online -yhteydellä mihin vain. Lue lisää: https://www.palaudutehokkaasti.fi/hyvinvointianalyysi