Haapajärven Lämpö Oy:n Syysturnauksen finaali keilattiin sunnuntaina 27.11.

Karsinta oli hyvin tasainen, eikä finaaliin ollut tarjolla selkeitä suosikkeja. Tämä tuli entistä selvemmäksi ensimmäisissä sarjoissa. Jos kyseessä olisi ollut joukkuepeli, olisi karsinaan huonommalle puoliskolle sijoittuneiden joukkue luutunnut lattiaa kärkipään joukkueella ensimmäisten sarjojen aikana.

Erkkisperän Kreivi Antero Erkkilä aloitti isännän otteilla keilaten ensimmäiseen sarjaan 257, ja otti lähes 40 pisteen johdon seuraavaan. Anteron finaaliin lipsahti pari liian heikkoa sarjaa ihan kärkikamppailua ajatellen, mutta tuloksena kuitenkin hieno neljäs sija.

Jarno Aaltokoski aloitti myös vahvasti keilaten kahteen ensimmäiseen sarjaan 430. Tämän jälkeen vähäiset kilpasarjat näkyivät pelissä, ja Jarno jäi lopulta sijalle 12. Hyvää kokemusta kuitenkin kertyi, ja Jarno on ainoa paikallisen HaKe:n keilaaja, joka on selvinnyt molempiin tämän kauden finaaleihin. Senioreiden liitonmestaruusfinaalissa vakuuttavasti keilannut Timo Koutonen sai toiseen sarjaan parhaan tuloksensa 227. Tänään Timo ei oikein löytänyt kaatolinjoja ollen lopulta sijalla 10. Myös Asko Heikkinen teki päivän parhaansa 223 toisessa sarjassa. Tasaisen varmasti keilannut Asko ei löytänyt tarpeeksi kaatopötköjä, saavuttaen kuitenkin tasaisuudellaan kuudennen sijan.

Kolmannessa sarjassa karsinnan ykkönen Tuomo Saarikin heräsi pellaamaan keilaten hienosti 240. Tuomo kävi tasatuloksella, mutta isommilla tasoituksilla karsinnan toiseksi jääneen Heikki Pietikäisen kanssa kovan kamppailun, joka päätyi lopulta Heikin voittoon 12 pisteen erolla. Kuudennessa sarjassa Tuomo antoi Heikille 112 pistettä ”löysää”, ja tämän sarjan myötä Heikki vei henkien taiston. Tuomo oli puolestaan päivän reikäkuningas: 17 reikää kahdeksaan sarjaan.

Neljäs sarja oli monelle vaikea. Olosuhteen muutos oli jo merkittävä, mutta pelaajien aivot huusivat, että ei voi vielä tehdä radikaaleja ratkaisuja, koska mitä muutettavaa pelitapaan jää sitten loppusarjoissa? Tämä on jännä, mutta ymmärrettävä piirre finaaleissa. Yleensä tehdään aina ensin ne työkalupakissa olevat ns. turvalliset muutokset, vaikka tiedetään, että niillä kaadot ovat tiukassa, mutta ehjiin ruutuihin on sentään hyvä mahdollisuus.

Ainakin hyvillä pelaajilla on näiden muutosten lisäksi etukäteen mietittynä vielä ns. katastrofimuutokset, jotka otetaan käyttöön silloin, kun homma menee todella haastavaksi. Nämä muutokset ovat riskaabeleita, mutta voitosta pelatessa ne on vain pakko kokeilla. Valtakunnansarjan pelit ovat parhaita kouluttamaan näihin radikaaleihin muutoksiin, jotka eivät normaaleissa kuuden sarjan karsintapeleissä tulisi edes mieleen, eivätkä pääsääntöisesti ole myöskään tarpeellisia.

Neljännessä päivän parhaan sarjansa keilasi Antti Isoherranen 224. Oli todella ilahduttavaa nähdä Antti finaalissa, ja ylipäätään keilaamassa käsivamman aiheuttaman n.vuoden tauon jälkeen. Anttihan saalisti finaalipaikkoja melkein heti lisenssin lunastettuaan pari vuotta sitten, ja kehityspotentiaalia on vielä todella paljon. Sijoitus tänään melko tasaisen suorittamisen jälkeen yhdeksäs.

Eilen kovatasoisessa Kemin finaalissa hienosti neljänneksi sijoittunut Tero Koivisto ei saanut tänään samanlaista lentokeliä. Viidennen sarjan 247 nosti jo hieman toiveita kärkisijoista, mutta tällä kertaa kestomenestyjälle tuli liikaa heikompia sarjoja.

Kuudennessa sarjassa muutenkin tasaisen hyvin keilannut Ari Isomaa ilmoittautui jopa voittokamppailuun mukaan. Upea 254 yhdessä neljännen 252:n ja viidennen 229:n kanssa tuottivat kolmeen sarjaan muikeat 735, ja tämä tahti riittää jo finaalissa kuin finaalissa. Lopulta Ari oli voittotaistelussa viimeisen sarjan toiseksi viimeiseen ruutuun saakka, antaen yleisölle jännitettävää loppuun asti. Arin sijoitus lopulta siis upeasti toinen.

Seitsemännessä sarjassa Teemu Isomaa keilasi päivän parhaansa 246. Muuten pari heikkoa sarjaa, ja loput kohtalaisia keilannut Teemu joutui tällä kertaa tyytymään sijaan 11.

Ennen viimeistä sarjaa Sami Hietala tokaisi, että nyt tarvitaan sitten iso sarja. Ja ison Sami tekikin keilaten 257, ja nousten tällä kolmanneksi. Tämä ei ollut kuitenkaan Samin paras sarja, sillä kolmannessa tuli 265. Samin viimeinen sarja alleviivasi viimeistään sen, että olosuhteeseen pystyi keilaamaan kovia sarjoja myös lopussa.

Päivän kingi oli Tomi Fors. Toisesta sarjasta lähtien kärkipaikkaa pitänyt Tomi joutui vielä lopussa tiukille Ari Isomaan keilatessa loistopeliä. Tomille täytyy nostaa hattua erityisesti selkeistä, ja etenkin lopussa erittäin radikaaleista muutoksista, jotka oli vain pakko tehdä. Hyvä pelaaja teki katastrofimuutoksen, ja se kantoi voittoon. Harvoin näkee yhtä aggressiivista linjaa kuin Tomin viimeisessä sarjassa. Tämä tuotti toki myös pari reikää, mutta myös tarvittavat kaadot.

Olihan taas vaiherikas ja jännittävä finaali! Kauden himotuimman pystin metsästäminen alkaa ensi viikolla, kun Split45 Champissa keilataan ensimmäiset lähdöt. Heti alkuun kannattaa olla hereillä, sillä ensimmäinen jaksovoitto ratkeaa jo 11.12. SuperSunnuntaissa. Karsinnan alussa pääsee myös kisaamaan huokeammalla hinnalla. Finaali 8.1. ja jaossa rutkasti rahaa, sekä extrapalkintoja.

Syysturnauksen finaalin tulokset.

Syysturnauksen karsinnan tulokset.