Onko keilahallin pääasiallinen toiminto alkoholin myynti? Onko pukuhuoneesta kuntosalille anniskelualueen läpi kulkeva ravintola-asiakas? Onko keilaaminen kokoontumista? Oletko osa yleisöä, jos keilahallin tiloissa ollessasi näet kilpakeilaajien keilaavan? Onko rajoitukset ja suositukset tehty tahallaan niin ympäripyöreiksi ja sekaviksi, että vastuu jää vain ja ainoastaan yrittäjälle?
En kiellä, etteikö virastoilla olisi kädet täynnä töitä näinä aikoina. Ihmettelen silti suuresti, että ainakaan minun yritykselleni ei ole tullut ohjeita, miten tulisi toimia koronaviruspandemian aikana. Ei ole tullut siivousohjeita terveysviranomaiselta, ei ainoatakaan ohjetta aluehallintovirastolta. Laskut ovat osanneet lähettää. Yrittäjyydessä parasta on, että saa itse päättää kaikesta. Mutta rajansa kaikella.
Eduskunnan päätöksellä anniskelupaikat oli suljettava viimeistään 4.4.2020. Olin sulkenut keilahallin varotoimenpiteenä jo aiemmin. Minkäänlaista tiedotetta ei tästä pakollisesta sulkemisesta tullut, mistään. Jos et olisi lukenut iltapäivälehtiä tai melko sekavia viranomaisten tiedotteita netistä, et olisi tiennyt että anniskelupaikka pitäisi sulkea.
Tulihan aluehallintovirastolta sentään yksi sähköposti 5.6. Käskettiin tekemään omavalvontasuunnitelmaan lisäys, miten ehkäistään koronaviruksen leviäminen tiloissa. Aluehallintoviraston nettisivujen usein kysytyistä kysymyksistä käy erittäin selväksi, kenellä on vastuu: ”Aluehallintovirastot eivät anna arvioita tai hyväksyntää yksittäisten toimijoiden suunnitelmille Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön laatimien turvallisuus- ja hygieniaohjeiden soveltamisesta. Toimijan pitää itse arvioida, miten se voi parhaiten soveltaa näitä ohjeita toiminnassaan.”
Eli vastuu on yrittäjän. Tämä on tärkeää, koska julkiset tahot eivät voi jäädä maksuhenkilöksi. Tavallaan ymmärrän tämän, mutta jos normaalitilanteessa valtio olisi määrännyt yrityksesi suljetuksi, odottaisit kyllä korvausta. Ravintolatuki kyllä tuli, mutta en tiedä saiko kukaan sieltä senttiäkään, vaatimukset tuntuivat melko hurjilta. Sen sijaan, että aluehallintovirasto antaisi ohjeita ja auttaisi yrittäjiä, tuntuu että se enemmänkin kannustaa yksityishenkilöitä kantelemaan pienimmästäkin rikkeestä. Näitä perättömiä kanteluita on valitettavasti jo joillekin tullut. Jos voit potkia päähän maassa makaavaa, niin miksipä ei.
Avaan nyt vielä omalta kannaltani pohdintaa, miten tulisi toimia koronaviruspandemian aikana, kun hallussani on keilahalli, kahvila anniskeluoikeuksin, kuntosali ja kabinetti. Lainausmerkeissä olevat lauseet ovat suoria lainauksia aluehallintoviraston nettisivujen usein kysytyistä kysymyksistä. https://avi.fi/usein-kysyttya-koronaviruksesta
”Yleisötilaisuuden käsitteen piiriin ei kuulu jatkuvaluonteinen, normaali palvelutoiminta ja muu tiloissa yleisesti harjoitettava toiminta. Jatkuvaluonteinen normaalitoiminta ei ole yleisötapahtuma. Aluehallintovirastojen antamat määräykset kokoontumisrajoituksista eivät koske tällaista toimintaa.”
Eli käsittääkseni ihan niinkuin kaupassa ei ole portsaria käännyttämässä yhdettätoista asiakasta ovelta takaisin, myöskään keilahallilla ei tarvitse tehdä näin, koska kyseessä on jatkuvaluonteinen normaali palvelutoiminta. Keilaaminen keilahallilla ei siis ole yleisötapahtuma eikä kokoontuminen.
”Koskevatko kokoontumisrajoitukset uimahallien, kuntosalien ja muiden liikuntatilojen toimintaa?
Aluehallintoviraston määräykset yleisötilaisuuksien rajoituksista eivät koske uimahallien ja muiden liikuntatilojen tavanomaista toimintaa.”
Aluehallintovirasto kuitenkin velvoittaa yrittäjän huolehtimaan siitä, että viruksen leviämistä ehkäistään. Omalta osaltamme voimme sanoa, että turvavälit toteutuvat varsin hyvin sekä kuntosalilla että keilauksessa. Suomen Keilailuliiton ohjeistuksen mukaan kilpakeilauksessa ei ole välttämätöntä käyttää maskia, mikäli turvavälit on mahdollista säilyttää. Hallissamme on tarroin merkityt turvavälit 12:lle henkilölle, ja täydessä kilpailulähdössä on maksimissaan 8 keilaajaa.
Turvaväleissä on muutenkin mielestäni enemmänkin kyse seurueista kuin henkilöistä: ei kai sylissä olevan lapsen ja vanhemman välissä tarvita turvaväliä? Viereisen radan porukkaan on sen sijaan järkevä pitää väliä, ja se onnistuu meillä helposti, etenkin kun varaamme väliratoja tarpeen tullen. Vaihtotilanteita varten suosittelemme vahvasti maskin käyttöä, mikäli poistuvia ja tulevia porukoita on useampia.
Maskin käytöstä on edelleen vain suosituksia, ja näillä mennään. Yksityisenä yrityksenä en käsittääkseni voi pakottaa ketään käyttämään maskia, sen sijaan voin valita asiakkaani, eli käännyttää ovelta henkilön joka ei käytä maskia. Maskin käyttö on kuitenkin mielestäni jokaisen oma valinta, voit suojautua maskittomalta pitämällä itse maskia.
”Keitä lasketaan mukaan yleisömäärään?
Yleisön määrään ei lasketa mukaan yleisöstä erillään olevia urheilijoita, artisteja tai toimitsijoita. Yleisöstä erillään oleviin urheilijoihin, huoltohenkilökuntaan, toimitsijoihin ja vastaaviin henkilöihin sovelletaan kuitenkin omaa aluehallintoviraston voimassa olevan päätöksen mukaista rajoitustaan.”
Onko siis keilakisaa katsova lisenssikeilaaja yleisöä? Tai kuntosalille menossa oleva? Pitääkö näille laittaa kahvimuki tai virvoke kouraan, että he olisivat kahvilan asiakkaita eikä yleisöä? Anniskelupaikkoja minulla on niin reilusti, että vaikka vain puolet saisi täyttää niin kyllä riittää.
Onko keilaamassa oleva ja olutta juova asiakas ravintola-asiakas vai ”tilassa yleisesti harjoitettavaa toimintaa” edustava? Pitääkö hänelle olla siis istumapaikka ja kuinka kaukana kenestäkin? Jossain vaiheessa keväällä oli nimittäin ohje, että vain samaa perhettä olevat saivat istua samassa pöydässä… No, ei tullut keneltäkään tämän tiimoilta papereita kysyttyä, enkä oikein tiedä miten normaali henkilötodistus osoittaisi sukulaissuhteen?
Onhan aluehallintoviraston sivuilla sentään yksi selkeä ohje: ”Henkilö, jolla on koronavirustartuntaan sopivia oireita, ei saa tulla ravintolaan.” Tämä pitää ohjeiden mukaisesti ilmoittaa näkyvästi asiakkaille.
Tekstin sisältö on omaa tulkintaani säännöistä ja ohjeista, enkä vastaa siitä, jos jotakuta sakotetaan kun hän toimii tulkintani mukaan.
Split45:n voimassa olevan koronaohjeistuksen löydät vaikkapa täältä: https://split45.fi/turvallista-keilahetkea/