Kauden ensimmäisen erikoiskilpailun, Split45 Season Openin, finaali keilattiin sunnuntaina 1.10.

Viime vuoden, sekä karsinnan tapahtumia käytiin läpi ennakkojutussa, ja kannattaa lukaista ensin läpi, mikäli on vielä lukematta. https://split45.fi/season-open-ennakkospekulaatiot/

Alkusyksyn kilpailuksi suorituksia saatiin kiitettävä määrä, ja toivottavasti tämä trendi jatkuu myös loppukauden ajan. Viime vuodet ovat olleet kilpakeilailun(kin) kannalta hieman mollivoittoisia. Finaalissa kauden ennätysyleisö sai nauttia hienoista suorituksista, ja jännittävistä vaiheista varmasti koko rahan edestä.

Tulostaso nousi parhaiden osalta karsintaan peilaten hyväksi, mutta loppua kohti olosuhde muuttui jo todella haastavaksi, ja jokaisen kaadon eteen sai tehdä täyden työn, tai vastaavasti tarvittiin hieman tuuria. Viimeisenä karsintapäivänä täydellisen 300-sarjan tehnyt Tomas Tissarinen pääsi tänään yhdeksään kaatoon alusta, ja muutenkin yleisö pääsi nauttimaan isoista sarjoista.

Käydäänpä ennakon tapaan kisa läpi keilaaja keilaajalta.

10. Veli-Matti Tissarinen: Estynyt finaalista.

9. Juha-Matti Salmela: Tänään ei lähtenyt. Lämpesi jälleen vasta kahteen viimeiseen sarjaan, jolloin oli jo auttamatta myöhäistä. Finaalimenestykseen vaadittava tasaisuus puuttuu tällä hetkellä otteista, mutta kausihan on vasta nuori.

8. Tarmo Liimatainen: Myös Tarmolla meni alkusarjat ihmetellessä, eikä kaivattuja kaatojonoja löytynyt. Loppua kohti hieman parani, mutta huippumenestys jäi tällä kertaa saavuttamatta. Finaalipaikka, ja Paikkoextran voitto ovat kuitenkin hyviä saavutuksia, ja tietävät hyvää jatkokautta ajatellen.

7. Joni Autio: Yhden ison sarjan (261) avulla nousi jo kutittelemaan jopa pudotuspelipaikkaa, mutta viimeiseen sarjaan olisi tarvittu iso, ja tuli pieni. Paria sarjaa lukuunottamatta kuitenkin melko ehjää tekemistä, ja seuraavan kisan olosuhde sopinee tätä paremmin.

6. Antero Erkkilä: Nousi neljännen ja viidennen sarjan hyvillä tuloksilla (238 ja 224) jo lähelle jatkopaikkaa, mutta viimeisen sarjan kiri jäi piippuun. Hyvän kaatomäärän myötä tänään olisi ollut mahdollisuudet isompaankin menestykseen, mutta tasaisuus ei ollut vielä aivan riittävällä tasolla, ja pari huonoa sarjaa vesitti kolmen kärkeen kiilaamisen.

5. Teemu Isomaa: Tasaisuus puuttui tällä kertaa myös Teemun otteista, toki nopea olosuhteen muutos oli siihen varmasti yksi syy. 239- ja 234- sarjat antoivat mahdollisuuden, jota Teemu ei kuitenkaan pystynyt käyttämään. Puhdas keskiarvo kuitenkin pinnaa vaille 200, joten ei voida sanoa, että olisi keilannut mitenkään alakanttiin. Tänään löytyi neljä parempaa.

4. Tomi Fors: Tuplasi finaalissa kauden sarjamääränsä, eli oli keilannut ennen finaalia vain karsinnan kuusi sarjaa tällä kaudella. Ei ole siis ihme, että yleensä tasaisen hyvin pelaavalle Tomille lipsahti kaksi huonoa sarjaa. Kaksi parasta sarjaa 236 ja 249, sekä puhdas keskiarvo 211 ovat silti kunnioitettavia suorituksia. Jatkopaikka jäi kokonaisen yhden pisteen päähän, ja Tomi löytää pelistään varmasti helpostikin paikat, joissa tuo yksi piste olisi ollut otettavissa. Ei käynyt kuitenkaan pahemmin harmittelemaan putoamistaan, vaan myönsi rehdisti, ettei tämän päivän kaltaisia huonoja sarjoja voi keilata, jos haluaa menestyä. Tähän kisaan 12 sarjaa keskiarvolla 216 olosuhteen ollessa melko haastava. Ei tästä ole huono jatkaa kautta eteenpäin.

3. Juho Vuoppola: Aloitti finaalin loistavasti ollen reilussa johdossa kahden sarjan jälkeen tuloksella 502. Vaikeudet kasaantuivat kuitenkin nopeasti, ja etenkin kolmannessa ja viidennessä sarjassa oli enemmän kuin lirissä. Ennen viimeistä sarjaa kelkka olikin kääntynyt niin, että ilman ihmettä jatkopaikka karkaa. Edelliset sarjat nähneet eivät varmaankaan tuohon ihmeeseen uskoneet, mutta Juho itse uskoi, ja sehän riittää. Nuorimies kokosi kasettinsa ihailtavalla tavalla, löi tauluun 256, ja eteni jatkoon toisella sijalla. Selvennettäköön vielä tätä uudelleensyntymisen ihmettä kertomalla, että edes sadan pisteen parannus viidennen ja kuudennen sarjan välillä ei olisi riittänyt jatkoon.

Ehkä lataus hieman purkaantui I-vaiheen viimeisen sarjan rutistuksesta, tai ehkä olosuhde oli vain muuttunut todella haastavaksi, mutta pudotuspelissään Mikko Aholaa vastaan Juho ei enää löytänyt lääkkeitä riittävän ehjään peliin. Päivän tuloksena kuitenkin hieno kolmas sija, ja tästä nuoresta miehestä kuullaan varmasti täälläkin vielä lisää.

2. Mikko Ahola: Tuntui hallitsevan I-vaiheen aikana tilannetta mielin määrin, mutta yhtäkkiä kuudennen sarjan lopussa oltiinkin tilanteessa, jossa jatkopaikka näytti jo lipeävän käsistä. Tulos kuitenkin riitti kuin riittikin Forsin jäätyä kymppiruudussa ilman tuplaa, jättäen kaksikon välille yhden pisteen eron.

Ensimmäinen pudotuspelivaihe Juho Vuoppolaa vastaan oli trilleri alusta loppuun. Aina kun näytti, että toinen saa revittyä edes hieman eroa, tilanne kääntyi tyhjän myötä. Ja tyhjät tulivat pääosin avausheiton jättäessä jos jonkinlaista himmeliä olosuhteen ollessa jo kohtuullisen vaikeasti luettava. Molemmille kahteen sarjaan kahdeksan kaatoa, mutta Mikko sai pidettyä pelin hieman ehjempänä vieden voiton lukemin 368 – 357.

1. Tomas Tissarinen: Eilisen kova suorittaminen oli vaihtunut tämän päivän huippusuorittamiseen, eli kotiläksyt oli tehty kiitettävästi. Hallitsi I-vaihetta mielin määrin keilaten 1399, ja eroa seuraavaan kertyi yli sata pistettä. Vaikeissakaan paikoissa panta ei alkanut kiristämään liikaa, ja sai sen myötä pidettyä pelin ehjempänä kuin muut. Koko päivänä tulikin vain yksi alle 200 -sarja, ja koko päivän puhdas keskiarvo oli hieno 219,9.

Finaalin ensimmäisessä sarjassa peli yskähteli kunnolla ensimmäistä kertaa tuottaen kolme reikää, ja kymppiruudun ylimääräisellä neljä keilaa pois. Toiseen sarjaan lääkkeet jälleen löytyivät, ja puhtaalla sarjalla sekä tuloksella 217 Tomas osoitti, että täysin pelaamattomaksi olosuhde ei tälläkään kertaa ollut mennyt. Mukavuusalueilta poistumista se toki vaati.

Lämpimät onnittelut menestyneille, ja kiitos jälleen keilaajille ja katsojille (joita siis ihan oikeasti oli paikalla niin paljon, ettei banderollit todellakaan olis mahtuneet sekaan) mukavasta ja jännittävästä finaalitapahtumasta.

Kausi jatkuu OP Suomenselkä -syysturnauksella, joka alkaa heti tiistaina. Paikat varattavissa.