Split45 Season Open finaali keilattiin sunnuntaina 29.9.

Finaaliin selviytyi 10 keilaajaa: 1 jaksovoittaja, 7 keilaajaa 4+4:n sarjan tuloksella, sekä kaksi turbotuloksella. Pelattiin 6 sarjaa AM, jonka perusteella kolme parasta ratkaisivat voiton pudotuspeleillä. Karsintaa keilattiin kuusi viikkoa, ja vaikka lämpimän syksyn osittain avittamana kisaerät olivat vajaita lähes aina, saatiin kisaan aivan hyvä määrä suorituksia.

Mikäli et ole lukenut finaaliennakkoa, kannattaa tutustua siihen, ennen kuin jatkat pidemmälle. Finaaliennakon otsikon kysymykseen annan vastauksen: ”kaikkien, ei kenenkään/kaikkien”. Eli finaalissa kaikkien pokka piti, eikä sulamisia nähty kuin yksittäisissä ruuduissa. Tästä johtuen myöskään kenenkään pakka ei levinnyt kesken kisan, mutta keilapakka sen sijaan levisi jokaisella parhaimmillaan todella näyttävästi.

Finaalin tunnelma olikin pääpiirteiltään rauhallinen ja keskittynyt. Edes keilapöydän väliin jääneen keilan aiheuttamat hetkelliset säätöongelmat eivät saaneet finalisteja herpaantumaan, vaan jokainen keskittyi kaikessa rauhassa seuraavaan suoritukseen, vaikka sitä välillä joutuikin odottamaan normaalia kauemmin.

Tästä finaalista lähti kotimatkalle poikkeuksellisen paljon tyytyväisiä keilaajia myös niiden joukosta, jotka eivät selvinneet pudotuspeleihin saakka. Moni tuli maltillisin odotuksin, kun syyskunto ei ole ollut vielä lähellä huipputasoa. Itse arvostan kykyä suhteuttaa odotukset päivän kuntoon. Aina ei voi olla huippukunnossa, ja se täytyy pystyä myöntämään itselleen. Tottakai silti aina yritetään ylittää omatkin odotukset, mutta on pystyttävä myös myöntämään reaaliteetit. Keilailu on laji, jossa voi saada huippusarjan vaikkei olisi ihan parhaimmillaan. Pitkässä juoksussa päivän taso tulee kuitenkin esiin, eikä yhden sarjan pilvilinnan päälle ole järkevää rakentaa ylioptimistisia odotuksia.

Tällä kertaa finaalissa oli poikkeuksellisen selkeästi kahden kerroksen väkeä. Kenenkään ei tarvinnut jossitella menetettyä pudotuspelipaikkaa vaikkapa yhden missin takia, sillä ensimmäinen rannalle jäänytkin jäi rajasta 118 pistettä. Viivan alla oli sen sijaan todella tasaista, ja tilanteet vaihtelivat tiuhaan. Oli mukava nähdä viimeisessä sarjassa totista ja jännittävää taistoa myös himmeämmistä sijoituksista. Esim. neljännen ja seitsemännen sijan eroksi jäi vain 17 pistettä.

Kolme pudotuspeleihin jatkanutta olivat yli sata pinnaa karussa jo ennen viimeistä sarjaa, joten taakse ei tarvinnut vilkuilla, vaan ainoa tavoite oli saada kärkipaikka, joka takasi jo vähintään turnauksen toisen sijan. Tomas Tissarinen vei kuuden sarjan osuutta puolustavan mestarin ottein aina viimeiseen sarjaan saakka, jossa Matias Luosujärvi kiri ohitse vieden tämän osion voiton lukemin 1382. Timo Koutonen aloitti hyvin, jatkoi tasaisesti, ja varmisti käytännössä pudotuspelipaikan viidennen sarjan 267 -tuloksellaan. Kärkikolmikon puhtaat keskiarvot olivat 38 jalkaiseen hoitoon todella komeat Matias 230, Tomas 222 ja Timo 219.

Sananen kaikista finalisteista.

10.sija Jukka Tanjunen 1113: Olkapäävaivasta kärsineen Jukan ei ehkä olisi kannattanut käydä edellisenä päivänä kisaamassa, mutta kun keilailu on niin mukavaa. Tänään ei löytynyt kaatoja, eikä suorittaminen ollut muutenkaan Jukkamaisen tasaista. Puhdas touhutonni kuitenkin.

9.sija Jukka-Pekka Koivisto 1142: Kaksi hyvää sarjaa, mutta loput olivat liian vaatimattomia isompaan menestykseen. Tämä viikonloppu ei ollut Juicelta parasta tekemistä, mutta eiköhän tuo tule entistä ehomapana takaisin, kun saa taas kolopallon sijaan keilasarjoja alle.

8.sija Joni Autio 1160: Meni vähän puurtamisen puolelle, kun ei oikein löytänyt jonoihin vaadittavaa tilaa alun jälkeen. Ihan ok tekemistä, mutta se ei toki finaaleissa riitä pitkälle. Tulevia finaaleja ajatellen olisi ehkä hyvä kokeilla myös pelitapoja, jotka eivät perustu voiman lisäämiseen. Se kun harvoin saa palloja toimimaan paremmin. Paras paikallinen kuitenkin tässä turnauksessa.

7.sija Ari Isomaa 1177: Arin suorittaminen ennen finaalia on ollut todella ailahtelevaista, ja hän tulikin finaaliin hyvin matalin odotuksin. Tänään oli kuitenkin aivan hyvä keilapäivä. Ei mitään huipputekemistä kuin hetkittäin, mutta ei myöskään samanlaisia romahduksia, kuin on nähty viime aikoina. Ja mikä parasta, pääsi huonoista hetkistä nyt nopeasti yli. Juuri ehjä tekeminen on ollut omana tavoitteenaankin, joten on varmasti päivään tyytyväinen, ja on syytäkin.

6.sija Tero Koivisto 1179: Alku oli lupaava, mutta sitten taisivat pikkuhiljaa paukut loppua. Tämä on täysin ymmärrettävää, kun painoi edellisen yön juustoa maailmalle. Siihen nähden peli pysyi yllättävänkin tasaisena loppuun saakka. Terokin on viettänyt viime kuukaudet reikäpelin parissa, ja siinä lajissa oli tänäänkin paras 12:lla reiällään.

5.sija Teemu Isomaa 1192: Teemunkin peli on huutanut tasaisuutta, mutta nyt sitä löytyi ensimmäistä sarjaa lukuunottamatta. Finaalin jokainen sarja oli edeltävää parempi, joten kuka tietää mitä olisi tapahtunut, jos olisi pelattu kahdeksan sarjaa. Tällä kertaa iso sarja jäi uupumaan, mutta Teemu on varmasti tyytyväinen tasaiseen ja nousujohteiseen tekemiseen.

4.sija Niina Koutonen 1194: 31 kaatoa kuuteen sarjaan on hyvä määrä, mutta Niinan kannalta ne tulivat valitettavan ripotellen. Siihen kun lisätään 9 -avaukset, päästäisiin jo yli viidenkymmennen, jos pelattaisiin ysipinniä. Mutta ei pelattu. Linjat ja pallovalinnat näyttivät järkeviltä koko ajan, mutta usein lyönti ei vain aivan riittänyt viemään viimeistäkin keilaa. Hiljaisemman heiton ja lyhyemmän hoidon ongelmia, joista ei tarvitse pitkässä juoksussa olla hirveän huolissaan. Tasaista tekemistä, mutta huippusarjat puuttuivat tänään.

3.sija Timo Koutonen 1312 + 174: Paransi eilisestä yli 300 pistettä kuuteen sarjaan, joten voidaan puhua kohtuullisen merkittävästä parannuksesta. Ei tosin keilannut täällä eilen. Kahta sarjaa lukuun ottamatta todella hienoa tekemistä koko päivän, ja oikeat ratkaisut muutokseen löytyivät nopeasti. Oikeisiin ja nopeisiin ratkaisuihin on varmasti auttanut, kun on keilannut täällä tasaiseen tahtiin läpi kesän ja alkusyksyn. Vaivat taisivat viedä keskittymisen pudotuspelivaiheessa, mutta Timo saa olla tosi tyytyväinen päiväänsä.

2.sija Matias Luosujärvi 1382 + 183 + 182: Karsinta mukaan lukien Matiaksen 14:n sarjan keskiarvo tähän olosuhteeseen ennen pudotuspeliä oli 231, ja huonoin sarja 213. Eiköhän tuosta voi jo sanoa, että vakuuttavaa tekemistä. Ja piti sanansa, ja pelasi uretaanilla loppuun saakka. Pudotuspeleissä olosuhde oli jo melkoista mössöä, ja ratojen erot olivat muodostuneet suuriksi. Kaatoja oli todella vaikeaa saada putkeen. Tämä oli nyt sitten toinen hopea Matiakselle täällä, mutta eiköhän tuo (toivottavasti) tule vielä kultaakin jahtaamaan, ja sen myös jossain vaiheessa saamaan.

1.sija Tomas Tissarinen 1344 + 208 + 195 + 178: Puolustava mestari näytti heti alkuun, että oli tullut pellaamaan tosissaan lyöden kahteen ensimmäiseen sarjaan yli 500 tauluun. Olosuhteen muutoksen myötä tahti hieman loppua kohti hiipui, mutta pystyi pitämään pelin ehjänä. Pudotuspelit olivat kaikille jo taistelua, mutta pystyi niissäkin rutistamaan tarvittavan, ja vei ansaitusti mestaruuden. Nuorelta mieheltä hienoa ja kypsää pelaamista koko päivän.

Olipas kerrassaan hieno kauden aloitus, tästä on mukava jatkaa kautta eteenpäin. Yleisö tosin loisti poissaolollaan. En tiedä, pitäisikö laittaa oikein ylikalliit liput myyntiin, niin alkaisi kiinnostamaan.

Kausi jatkuu Hakkeen kisalla, jonka ensimmäinen kisaerä on heti tiistaina. Ensi viikolla ei sitten muita kisaeriä olekaan, kun lähden loppuviikoksi Kolille syksyn viimeiseen polkukisaan. Joka tapauksessa heti kisan alkuun kannattaa olla hereillä, sillä ensimmäinen jaksovoittaja ratkaistaan jo ensimmäisillä viikoilla.

Muistakaa myös kauden uutuudet Lauantaikuppi, ja Lauantailotto. Finaalien Finaaliin ja palloarvontaan selviää myös tänä vuonna osallistumalla kaikkiin kauden erikoiskilpailuihin, ei menestysvaatimusta!