Syysturnaus finaaliennakko

Kuvassa karsinnan ykkönen Juho Vuoppola.

Mutta mitä tapahtui viime vuonna?

Vuoden 2022 Syysturnauksen olosuhde oli 42 jalkainen USBC 2021 Junior Gold Survivor  Karsinnan parhaat olivat Tuomo Saari ja Heikki Pietikäinen 1362, Tuomon viedessä karsintavoiton pienemmillä tasoituksilla. Kuuden sarjan viimeisenä selvisi jatkoon Tomi Fors 1325, veteraanipaikalta Antero Erkkilä 1310, ja senioripaikalta Asko Heikkinen 1285. Turbosta taistelivat jatkoon Jarno Aaltokoski 501 ja Sami Hietala 488. Viime vuoden Syysturnauksen ennakkoa voit muistella täältä: Lämpö Oy finaaliennakko

Finaalissa pelattiin 8 sarjaa AM. Ensimmäisessä sarjassa Antero Erkkilä keilasi 257 ottaen selkeän johdon. Toisen sarjan jälkeen Kalajoen kaksikko Tomi Fors 444 ja Asko Heikkinen 440 pitivät komentoa. Taustalla vaanivat Sami Hietala 433 ja Jarno Aaltokoski 430. Kolmannessa Hietala teki kovan sarjan 265, nousten uhkaamaan Tomi Forsin johtopaikkaa. Tomin 257 piti hänet kuitenkin johdossa. Tämän jälkeen Samille tuli pari huonoa sarjaa, ja Ari Isomaa nousi Tomin suurimmaksi uhkaajaksi kovilla 252, 229, 254 sarjoillaan.

Forsin kaksi viimeistä sarjaa olivat lähinnä selviytymistaistelua, mutta hän piti kuin pitikin pintansa tehden päivän keskiarvokseen 222, ja vieden voiton 31 pisteen erolla Ari Isomaahan. Sami Hietala nousi kolmanneksi hienolla viimeisen sarjan 257 vedollaan.

Viime vuoden finalisteista on tämän vuoden finaalissa mukana Heikki Pietikäinen, Tero Koivisto ja Tomi Fors. Jutun viime vuoden finaalista voit lukea täältä: Tomi Forsin käsi lämpimin

Mutta mitä tapahtui tämän vuoden karsinnassa?

Minä olen tietysti taas sitä mieltä, että olosuhde oli oikein sopiva: kaikki saivat hyviä sarjoja, mutta harva sai kuutta hyvää sarjaa. Tähän porukkaan voidaan laskea oikeastaan vain karsinnan parhaan tuloksen tehnyt Juho Vuoppola, sekä kakkonen Tomi Fors. Juhon 1403 ja Tomin 1395 ovat huipputuloksia, mutta molempien karsintasuoritukset osoittivat, että kyllä tässä olosuhteessa täytyi olla koko ajan hereillä tulosta tehdäkseen. Ja niitä kuuluisia useampia suunnitelmia täytyy olla myös finaalissa menestyäkseen.

Suurimmalle osalle kävi nimittäin niin, että 2-3 sarjan jälkeen kulkeumaa oli juuri sen verran, että näennäisen hyvästä taskuosumasta jäi 10-keila pystyyn. Tämän jälkeen alkoi muutosten tekeminen, eivätkä muutokset aina vieneet peliä parempaan suuntaan. Koko paketin ylöspäin ottaminen toimii monesti, mutta tähän olosuhteeseen ja tähän kääntävään laminaattiin se vaati tarkan heiton. Tämänkaltaiseen muutokseen moni pilasi hyvin alkaneen kisansa. Vähänkään liian ulos karannut heitto jäi kulkeumaan, ja vähän sisään tuotti reiän, tai parhaimmillaankin useamman keilan paikattavaksi.

Rohkeat rotan söivät, ja pelasivat pallonsa loppusarjoissa alkua alemmas, kun reuna ei enää palauttanut niin jyrkästi kuin alussa. Moni karttoi kuitenkin reunaan pelaamista sen jälkeen, kun  pallo oli mennyt pitkäksi kulkeuman vuoksi, tai alun pelaamaton reuna oli tuottanut pelkkiä kärsä- tai ylipuolen osumia. Vaikeuksia kohdatessaan keilaaja pelaa ymmärrettävästi mieluiten mukavuusalueensa linjoja, ja nämä ovat harvoin niitä linjoja, joita juuri silloin pitäisi pelata. Finaalissa ensimmäisen neljän sarjan jälkeen tehdään hoito, jonka vuoksi odotan finaalista erittäin kovatasoista, vaikkakin monelle tuore olosuhde on ollut jopa vaikeampi kuin pelattu.

Karsinta on aina jännittävä, mutta tällä kertaa nähtiin todella pieniä marginaaleja, joiden vuoksi varmasti moni jää harmittelemaan jopa yksittäisiä ruutuja. Kuuden sarjan finaaliraja nousi viimeisellä viikolla vain 10 pistettä, mutta finaaliin kampesi itsensä kuusi keilaajaa. Yhden ruudun, päähän finaalista jäivät lopulta Teemu Isomaa, Joni Autio sekä Antero Erkkilä.

Karsinta oli kaikkinensa mielenkiintoista seurattavaa, mutta karsinnan sykähdyttävin hetki oli ehdottomasti Tomi Forsin 7-10 paikon yritys, jossa 7-keila meni 10-keilan etupuolelta ohi. Vaikka olen työskennellyt keilahalleilla yli kymmenen vuotta, niin moista en ole ennen nähnyt.

Finalisteista.

Juho Vuoppola 1427: Ennen Season Openin finaalia olin vielä hieman skeptinen, miten Juho handlaa tiukan laminaatin finaalissa, koska kokemusta tästä hallista ei ollut kuin kahden karsintalapun verran. No, nuorisolaiset sopeutuvat näköjään kaikkeen huomattavasti vanhempia paremmin, ja tuloksena oli hieno kolmossija. Nyt en sitten keksikään enää mitään syitä miksi Juho ei menestyisi finaalissa, etenkin kun suorittaminen oli karsinnassa vielä edellistä kisaakin varmempaa. Ilmaiseksi täällä ei toki mikään tule, ja vastusta riittää.

Tomi Fors 1395: Tomi on keilannut tälle syksyä tavallista vähemmän, mutta näköjään pinkin juoman, ja pinkin pallon yhdistelmä toimii täällä kuin tauti. Löysi tulostasoon nähden laittoman paljon tilaa alkusarjoissa, ja selvisi vaikeistakin paikoista hyvin varman paikkopelinsä ansiosta. Kuuteen sarjaan taisi tulla kolme tyhjää, ja kaikki olivat isoja reikiä. Nyt kun mukana on ylempää pelaavia, voi olla, että joutuu keksimään jotain uutta. Vahva ehdokas kärkisijoille joka tapauksessa.

Jarmo Ukkonen 1374: Karsinta taisi olla toistaiseksi kauden parasta tekemistä, joten hieman vaikea arvioida, kestääkö sama taso finaalissa. Omaan silmääni pallo meni paremmin kuin kenelläkään muulla, eikä pienessä lähdössä tarvinnut tehdä isoja muutoksia. Olennaista onkin se, miten selvittää isomman muutoksen. Hyvänä päivänään pystyy sekoittamaan kärkipakkaa.

Tero Koivisto 1328: Varmuus ei ole toistaiseksi ollut vielä Teromaisella tasolla, mutta finaalilataus korjannee tuota jonkin verran. Pystyy tähän olosuhteeseen flown löytäessään lyömään vaikka koko päivän 250 -sarjoja, ja olennaista onkin se, onko tänään se päivä.

Juha-Matti Salmela 1326: Ei ole keilannut tällä kaudella paljon kisoja, ja omasta mielestään keilasuoritus on ollut välillä aika lailla hukassa. Täällä kuitenkin finaalipaikat tällä kaudella 2/2. Liekö sitten kierrostenrajoittimen rikkoontuminen ollut avain onneen tässä kisassa? Finaalissa taso lienee sen verran kova, että täytyy yltää aivan parhaimpaansa menestyäkseen.

Esa Rantala 1324: Eka lappu alkoi hyvin, mutta vaikeudet kasaantuivat viimeisiin sarjoihin. Toisen lapun alku oli tahmea, mutta hyvä loppu toi finaalipaikan. Hyvä osoitus siitä, että sekä alku- että loppusarjat voivat olla vaikeita, jos suorittaminen ei ole priimaa. Joka tapauksessa 12 sarjaa karsinnassa, joiden keskiarvolla olisi selvitty finaaliin. Hyvät mahdollisuudet korkealle, mutta liikaa ei kestä arpoa valintoja, jos mielii aivan kärkeen.

Matias Luosujärvi 1321: Matias on kovatasoinen keilaaja, joka ei ole useasta yrityksestä huolimatta aiemmin selvinnyt täällä finaaliin, vaikka lähelle on päässyt. Tälläkin kertaa meinasi käydä kylmät, kun kuudennen sarjan ysiruudussa muut keilat pitivät nelosen väkisin pystyssä, vaikka se liikkui jo lähes matolle saakka. Matias ei päästänyt tätä kuitenkaan ihonsa alle, vaan hoiti kymppiruudussa finaalipaikan kotiin, ollen myös ilmeisen tyytyväinen saavutukseensa. Täällä finaalipaikka ei ole kenellekään itsestäänselvyys etenkään nyt, kun Terrainin sitkeämpi kulkeuma, ja todella tiukka laminaatti muodostavat ehkä keskimääräistä enemmän ansoja keilaajille.

Jussi Kivilehto 1307: Itselleni uusi tuttavuus, vaikka on valloittanut keilahalleja jo useamman vuosikymmenen ajan. Ihailtavan varmaa tekemistä, vaikka tällä kaudella ei ole keilannut paljon. Voisi olla jopa mustan hevosen viittaa, jos peli pysyy vielä karsintaa paremmin hallussa. Ylempää pelaavien isompi määrä voi vaikeuttaa karsintaan nähden, mutta hyvillä ratkaisuilla voisi silti yltää korkeallekin.

Niina Koutonen Senjorita -paikka 1304: Vähän vaihtelevaa tekemistä karsinnassa, mutta parhaimmillaan taso riittää ainakin kärjen tuntumaan. Keskittymisen ja tahtotilan täytyy olla satku isoon menestykseen, mutta on tämän moodin löytänyt täällä useasti aikaisemminkin.

Heikki Pietikäinen Veteraanipaikka 1306: Estynyt finaalista.

Arto Saarilampi turbo 500: Alun lievän hapuilun jälkeen huippuhyvää tekemistä senioreiden liitonmestaruusfinaalissa samaan olosuhteeseen. Nyt muutos tulee olemaan erilainen, ja siihen täytyy löytää taas konstit. Seniorifinaalin 241 keskiarvo viiteen viimeiseen on kuitenkin kova näyttö.

Pekka Ahveninen turbo 496: Myös Pekan karsintaan mahtuu sekä huippusarjoja, että ei niin huippusarjoja. Muutoksen hallinta on olennaista tuloksen kannalta. Pekan palloilla ja heitoilla kokeilisin kulkeuman selvittämistä ehkä mieluummin alakautta, kuin koko pakettia ylös tuomalla. Joka tapauksessa voi tehdä neljään sarjaan vaikka kuinka ison tuloksen kunhan paikotkin osuvat normaaliin tapaan, eivätkä aiheuta ykkösheittoon liikaa painetta.

Onnea ja menestystä kaikille tasapuolisesti! Livestriimiä on jälleen luvassa, mutta nettiä ei ehditty päivittää paremmaksi, joten tökkimistä tulee esiintymään. Laitappa silti kommenttia someen, mikäli haluat jatkossakin nähdä livekuvaa kisoista.

2023-11-19T05:11:05+03:00
Go to Top