Loppiaisena 6.1. keilattiin neljännen Split45 Champin finaali.

Kuuden viikon karsinta oli jälleen huipputasokas ja tasainen. Karsinnassa nähtiin Simon Tissarisen kuuden sarjan halliennätys 1518 (keskiarvo 253/sarja). Pienen Haapajärven pienen keilahallin halliennätys ei kuulosta välttämättä kovin hohdokkaalta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että keilahalli on ollut jalkeilla yli 30 vuotta, ja paikkakunnan omissakin keilaajissa on ollut lajinsa kotimaisia huippuja. Haapajärven kisoissa on käynyt näiden lisäksi myös entisiä ja nykyisiä maajoukkuekeilaajia.

Karsimassa kävi 61 eri keilaajaa Varkauden, Kokkolan ja Kemin muodostaman kolmion sisäpuolelta. Oulusta oli tuttuun tapaan vahva edustus niin karsinnassa kuin finaalissakin. Ilahduttavasti tiukasta karsinnasta selvisi finaaliin myös paikallisen Haapajärven Keilaseuran edustajista kolme keilaajaa.

Mikäli et ole vielä lukenut finaaliennakkoa, niin se kannattaa lukea ennenkuin jatkat eteenpäin. https://split45.fi/kuka-takoo-titaanista-kultaa/

Pahoittelut mestareiden mestarille, että joudun käyttämään polkujuoksuvertauksia selventääkseni kantaani.

Psyykkisestä valmennuksesta ja psyykkisestä hyvinvoinnista puhutaan onneksi koko ajan enemmän ja enemmän lajissa kuin lajissa. Oma mihinkään faktaan perustumaton mielipiteeni on, että lukuisat suomalaiset urheilijat ovat olleet juuri tällä osa-alueella jäljessä usean muun maan urheilijoita luvattoman paljon. Vuosikymmeniä on mietitty mihin suomalaisen olympiaurheilijan suorituskyky hukkuu tärkeimmällä hetkellä. Minä väitän, että hallitsemattomiin stressireaktioihin ja niiden tuomiin haittavaikutuksiin, sekä negatiiviseen sisäiseen puheeseen. Mutta tästä aiheesta tarkemmin joskus myöhemmin.

Jos minulle olisi kaksi vuotta sitten joku tullut paasaamaan sisäisen puheen merkityksestä, olisin luultavasti ajatellut, että ihme joogahippi puhuu pehmeitä. Nyt olen vahvasti toista mieltä. Olen juossut nyt neljä ultramittaista polkujuoksukisaa. Kaksi on mennyt yläkanttiin, ja kaksi hieman alakanttiin. Kahdessa olen ajatellut positiivisesti, ja kahdessa keskittynyt negatiivisiin asioihin. Arvaatteko kummat menivät yläkanttiin? Lisätään vettä myllyyn vielä sillä faktalla, että alakanttiin menneissä kisoissa olen ollut huomattavasti paremmassa fyysisessä kunnossa.

Sisäinen puhe. Se vaikuttaa kaikkeen tekemiseesi, mutta eniten silloin kun on vaikeaa. Kun omasta mielestäsi täydellisestä keilaheitosta jää pystyyn imukeila 8 tai 9, mitä ajattelet? Ajatteletko olevan täysin epäreilua, että keila jäi pystyyn. Jos mietit sitä liian pitkään, myös paikkoheittosi menee ohi. Vai ajatteletko, että jes, tein todella hyvän heiton? Keskitytkö negatiivisiin, vai positiivisiin ajatuksiin?

Sisäiseen puheeseen vaikuttaa olennaisesti valmistautuminen, ja valmiustila kisahetkellä. On turha yrittää huijata alitajuntaa, jos tiedät itsekin valmistautuneesi huonosti, tai vireesi olevan muuten huono. Hyvä valmistautuminen on paras tie positiiviseen sisäiseen puheeseen. Kun valmistaudut riittävän hyvin, voit luottaa, että päätöksesi ovat oikeita, ja todennäköisemmin teet silloin rentoja suorituksia. Kuten olen aiemmin todennut, keilailussa kuten kaikessa urheilussa on kahdenlaisia suorituksia: rentoja ja huonoja.

Miksi nostin tämän aiheen esiin, vaikka tämän piti olla keilafinaalin selostus? Sen vuoksi, että Split45:n aikana on pelattu nyt 17 turnausta, mutta ennen Ville Kaikkosen dominointia, ei peräkkäisiä mestareita ole nähty. Miksi Ville voittaa? Oletteko kuunnelleet tai lukeneet (esim. https://split45.fi/poljan-miehen-polja-paiva-vol-3-0/), kuinka paljon Ville valmistautuu finaaleihin? Oletteko nähneet Villeä negatiivisella tuulella? Oletteko nähneet hänen potkivan pallonnostinta imukeilan jälkeen, tai menevän häpeästä myttyyn ylipuolen kaadon jälkeen?

Ette ole, ja sen vuoksi Hän on Champ of the Champ ’21. Kehopositiivinen Titaani.

Tulokset puhukoon puolestaan. Champ 21 finaalitulokset